10 početničkih grešaka na odmoru u Amsterdamu

10 početničkih grešaka na odmoru u Amsterdamu

10 početničkih grešaka na odmoru u Amsterdamu

Uprkos svojoj reputaciji liberalnog grada u kome je sve dozvoljeno, Amsterdam je jedna od destinacija sa najkvalitetnijim kulturnim i muzejskim sadržajima, a šetnje pored uređenih kanala, marketi, galerije i kafei doprinose ovom jedinstvenom iskustvu.

Ipak, ukoliko u Amsterdam idete prvi put, a posebno ako planirate kratku posetu, izbegnite ove početničke greške i vaše putovanje će biti još bolje.

Poseta Muzeju Ane Frank bez prethodno kupljenih karata
Zbog velike popularnosti ovog muzeja, posetioci nekada čekaju i po tri sata u redu za ulaznice. Zato pre odlaska u Amsterdam obavezno iskoristite mogućnost da karte kupite online.

Kupovanje marihuane na ulici
Možda ste došli u evropski „Grad greha“, ali ako vam je motivacija za posetu bila konzumiranje marihuane, treba da znate da je legalno jedino možete kupiti u licenciranim coffee shop-ovima u kojima možete birati razne proizvode iz menija.

Šetnja biciklističkim stazama
Amsterdam je, između ostalog, poznat i kao grad biciklista. Ako ne želite da nervirate lokalce ili još gore, da se ozbiljno povredite u „sudaru“ sa biciklistom, izbegavajte šetnju biciklističkom stazom.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Šoping u lažnim muzejima
Možda će vas iznenaditi neverovatan broj muzeja posvećenih lalama i sirevima, ali u pitanju su turističke zamke – prodavnice maskirane u muzeje koje pokušavaju da vas privuku. Najbolje je da posećujete prave muzeje, a da suvenire kupujete na marketima – po mnogo povoljnijim cenama.

Fotografisanje u Četvrti Crvenih fenjera
Ne činite to. Žene u izlozima četvrti De Walen nisu tu da biste ih vi fotografisali i ismevali ih. U najboljem slučaju ćete izgledati kao bezosećajni turista, a može vam se desiti i da privučete pažnju makroa (De Wallen je danas pod kontrolom raznih mafijaških grupa). Slobodno posetite ovu gradsku atrakciju, šetajte se, ali molimo, bez slikanja!

Prebukiran itinerer
Brojne atrakcije i sadržaji Amsterdama mame vas da ih posetite, ali između jurcanja da ih sve obiđete, nemojte zaboraviti da upoznate grad i samo se opuštate u prijatnoj šetnji različitim gradskim četvrtima. Osim Canal Ring-a, vredi otići i u Jordaan, Vondelpark i Muzejsku četvrt.

Napojnice
U Amsterdamu je naplata usluge već uključena u račun, pa niste u obavezi da ostavite napojnicu, osim u slučaju da ste baš izuzetno zadovoljni, kada možete zaokružiti cifru na računu.

Stavljanje katanca na mostove
Nekada simpatičan običaj da se izjavi ljubav stavljanjem katanca na most postaje veliki problem u Amsterdamu. Lokalci se žale da mostovi ne mogu da podnesu težinu katanaca koju veliki broj turista ostavlja. Ako ipak odlučite da svoju ljubav „zaključate“ katancem na nekom od amsterdamskih mostova, znajte da će ga za najkasnije šest meseci svakako ukloniti gradske vlasti.

Bukiranje hotela bez lifta
Ako ne volite da pešačite uz stepenice, uvek pre rezervisanja smeštaja proverite da li hotel ima lift. Smeštaj u starim zdanjima u centru možda predstavlja autentično iskustvo, ali većina njih se ne može pohvaliti liftovima, već gosti moraju da se penju uz strme stepenice.

Kupovina drvenih klompi
U Holandiji se godišnje proizvede oko šest miliona drvenih klompi, tako da sigurno nećete ostati bez ovog obaveznog suvenira. Ne kupujte prve na koje naiđete, jer ćete tokom boravka sigurno naići na bolju cenu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X