10 saveta za putnike početnike, I deo

10 saveta za putnike početnike, I deo

10 saveta za putnike početnike, I deo

Ukoliko planirate da se uskoro otisnete na svoje prvo putovanje, od sveg srca vam čestitamo i želimo vam da uživate i iskusite mnogo lepih stvari. Ali, kao putnik početnik, trebalo bi da se upoznate sa nekim osnovama koje će vam ovo prvo iskustvo olakšati i smanjiti broj stresnih situacija. Evo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam u ovome pomoći:
Počnite sa nekim lakim putovanjem
Na neka mesta je lakše otputovati nego na neka druga. Možda za početak treba pre da se odlučite za neko kraće putovanje na bližu destinaciju, nego da odmah krenete na ekspediciju na Južni pol ili safari u Keniji. Ali ako mislite da je baš to prava stvar za vas, samo napred!
Telefon
Ukoliko vam telefon nije kodiran, a u zemlji ostajete neko vreme, možda bi trebalo da razmislite o kupovini lokalne SIM kartice. Ukoliko ste u romingu, proverite podešavanja telefona, da vam se ne bi desilo da zbog prenosa podataka koji se automatski uključuje vaš račun bude papreno visok. Ili, možete kod svog operatera izabrati neki od paketa za inostranstvo (sa jeftinijim cenama poziva i poruka), ali iskustvo je pokazalo da je lokalna SIM kartica ipak najjeftinije rešenje u većini slučajeva.
Odaberite pravi prtljag
Kupite manju torbu (kofer) nego što mislite da vam treba, jer će vam manja veličina pomoći da spakujete samo neophodne stvari. Ukoliko u prtljagu nemate mesta za glomazne i skupe suvenire sa putovanja, ova odluka će vam još i uštedeti dosta novca.
Prava oprema
Ukoliko vam je laptop ili tablet potreban na putovanju, razmislite o tome da baš za ovakve prilike kupite neki jeftini uređaj. Takođe je velika prednost imati eksternu bateriju za elektronske uređaje pomoću koje možete puniti svoj telefon ili tablet.
Pakujte samo osnovno
Ovo je, verovali ili ne, jedna forma umetnosti, i najteža stvar koju putnici treba da savladaju. Želja za pakovanjem nepotrebnih i beskorisnih stvari je veoma jak poriv kome ćete se veoma teško odupreti, ali ključ je u vežbanju. Pokušajte da vam prtljag ne prelazi 15kg, a svaki put kad pomislite „hej, ovo bi baš moglo da mi zatreba“, udahnite duboko i izbrojte do 10.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X