Najpovoljnije destinacije za svaki mesec u godini

Najpovoljnije destinacije za svaki mesec u godini

Najpovoljnije destinacije za svaki mesec u godini

Cena odmora može značajno da varira u zavisnosti od toga da li je na destinaciji u vreme vaše posete visoka ili niska sezona.

Osim velike finansijske uštede, prednost posete van sezone su i manje gužve i prijatnija atmosfera. Sa druge strane, možda vas očekuju lošije vremenske prilike i slabija ponuda atrakcija i turističkih sadržaja. Ukoliko ste spremni na kompromise, sajt booking.com je na osnovu svojih podataka napravio „kalendar“, odnosno najpovoljnije vreme za posetu popularnim svetskim turističkim destinacijama. Za svaki mesec u godini, dat je predlog destinacije u kojoj je tada smeštaj najjeftiniji.

Januar – Stokholm, Švedska
Smeštaj u Stokholmu je u januaru povoljniji za čak 41% nego tokom najskupljeg meseca u godini. Uz desetinu besplatnih muzeja, među kojima su Vojni, Pomorski, Etnografski, Prirodnjački, Nacionalni, Istorijski i Muzej srednjeg veka, skromni budžet vam neće biti prepreka za dozu kulturnih sadržaja. Uz to, imaćete priliku da vidite staru gradsku četvrt, Gamla Stan, pod snegom, a nakon uživanja u čarobnim prizorima, prijaće vam fika – tradicionalna pauza za kafu i kolač, obično rolnice sa cimetom ili kardamomom. Januar je odlično vreme za saunu i masažu.

Februar – Njujork, SAD
Februar je u Njujorku hladan i vetrovit, ali ako dođete pripremljeni i utopljeni, Velika jabuka i te kako ima šta da vam ponudi u mesecu kada je smeštaj u proseku i do 92% jeftiniji nego tokom najskupljeg meseca u godini. Romantični sadržaji za Dan zaljubljenih, proslava Kineske nove godine u Kineskoj četvrti, Nedelja restorana (početkom meseca, brojni restorani nude povoljnije cene), šetnja Central parkom i poseta od gradskim klizalištima, samo su neke od aktivnosti koje vam boravak u Nujorku mogu učiniti posebnim iskustvom u februaru.

Mart – Lisabon, Portugal
Mart u Lisabonu generalno donosi toplije i suvo vreme, dovoljno prijatno da možete sa sedite napolju u baru, pijuckate porto i slušate fado. Za razliku od letnjih meseci, u martu nema redova za posetu gradskim atrakcijama. Smeštaj u Lisabonu je u martu 35% jeftiniji nego tokom najskupljeg meseca u godini.

April – Istanbul, Turska
Početak proleća je idealno vreme za city-break u Istanbulu, sa rastućim temperaturama (iako su noći sveže) i smeštajem nižim 21% nego tokom najskupljeg meseca u godini. U itinereru bi morali da vam se nađu rascvetali Sultanahmet park, Aja Sofija, Plava džamija, Veliki bazar, kula Galata, Dolmabahče, a povremene pauze su prilika za ispijanje tradicionalne kafe i domaćeg ratluka. Među autentičnim iskustvima je isprobavanje lokalnog specijaliteta – pečenog krompira, sa lokalcima pored Bosfora.

Maj – Kjoto, Japan
Iako ćete propustiti najatraktivniji deo godine za posetu Kjotu – vreme cvetanja trešnjevog cveta, sakure, to ujedno znači i pad cena smeštaja, ali i toplije vreme. Smeštaj u maju je 39% jeftiniji nego u najskupljem mesecu tokom godine, a posetioci imaju priliku da prisustvuju festivalu Aoi Matsuri koji se održava svakog 15. maja. Tokom ovog događaja učesnici parade obučeni su u tradicionalnu odeću i kreću se od Carske palate do hrama Shigamono, gde se održavaju plesovi i tradicionalne igre.

Jun – Singapur
Iako razlika između najjeftinijeg i najskupljeg meseca za bukiranje smeštaja nije tako velika – samo 15%, nekome i ova ušteda može da znači. I vremenske prilike u junu su dobre, za razliku od perioda od novembra do januara, kada Singapur beleži najviše padavina. Istražujte noćni život i gastronomiju ovog multikulturalnog grada, posetite Botaničku baštu, zoološki vrt, ostrvo Sentosa i brojne druge atrakcije.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Jul – Amsterdam, Holandija
Leto je pravo vreme za istraživanje amsterdamskih kanala. Razlika ni ovde nije velika, smeštaj u julu je samo 12% jeftiniji nego u najskupljem mesecu, ali su gužve nešto manje nego, na primer, u aprilu, kada se povodom kraljevog rođendana, u gradu održava jedna velika razuzdana žurka. Istražite brojne čari ovog grada umetnosti i muzeja na Museumplein-u i uživajte u njegovim zelenim parkovima. Amsterdam je poznat i po izuzetno bogatom noćnom životu.

Avgust – Berlin, Nemačka
Avgust u Berlinu može biti veoma topao, pa posetioci treba da iskoriste priliku i posete neko od gradskih ili jezera na obodu grada ili organizuju piknik na poljani nekadašnjeg aerodroma Tempelhof, koja je danas pretvorena u javni park. Tokom leta su popularne i brodske zabave i barovi na otvorenom, sa zabavom koja traje do zore. Cene smeštaja u Berlinu su u avgustu jeftinije 44% nego tokom najskupljeg meseca u godini.

Septembar – Orlando, SAD
Budući da se deca u septembru vraćaju u školske klupe, najveća atrakcija grada, Walt Disney World, tada je tiša i mirnija nego obično. Osim što su redovi za ovu atrakciju kraći, i smeštaj je u septembru jeftiniji za 37% nego tokom najskupljeg meseca u godini. Orlando je poznat pod nadimkom „Svetska prestonica temstskih parkova“, a ovde se nalaze Universal Orlando Resort, SeaWorld Orlando i Legoland.

Oktobar – Rio de Žaneiro, Brazil
Da, propustićete Karneval, ali oktobar je odlično vreme za posetu Riju. Osim što je vreme lepo, tada počinje sezona kulturnih dešavanja i aktivnosti (između ostalog, Međunarodni filmski festival), a cene smeštaja su 39% jeftinije nego tokom najskupljeg meseca u godini. Podrazumeva se da ćete na plažama imati više mesta nego na vrhuncu sezone.

Novembar – Los Anđeles, SAD
Vreme je tokom novembra prijatno i blago, a temeratura se kreće oko 25 stepeni. Iako može biti kišovito, ukoliko imate sreće i dočeka vas sunce, plaže su i dalje posećene. Tokom novembra u SAD-u počinje praznična sezona, a prvi od praznika je Thanksgiving, koji se održava četvrtog četvrtka u novembru. Pripreme za ovaj praznik uključuju brojne parade i događaje, a krajem meseca počinju i veliki praznični popusti.

Decembar – Valensija, Španija
Decembar je u Valensiji jedan od najhladnijih meseci, ali budući da se radi o mediteranskoj klimi, zima je blaga, a smeštaj čak 40% jeftiniji nego tokom najskupljeg meseca u godini. Gotička i renesansna zdanja okićena su prazničnim ukrasima i rasvetom, širom grada niču božićni marketi i klizališta, a samo tada ćete moći da probate i tradicionalni božićni slatkiš turron.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X