3 stare gradske četvrti u Evropi koje morate posetiti

3 stare gradske četvrti u Evropi koje morate posetiti

3 stare gradske četvrti u Evropi koje morate posetiti

Neboderi, moderni hoteli, Wi-Fi, Instagram, mišelinove zvezde… sve nabrojano učiniće vaše putovanje tako atraktivnim da će vam svi prijatelji na njemu pozavideti. Ali ponekad, da biste stekli kompletnu sliku o nekom mestu, morate da zakoračite u prošlost i da se prepustite malo drugačijem, autentičnom iskustvu.

Ova tri evropska grada uspela su da se ostvare kao moderni gradovi sa značajnom ulogom u savremenoj Evropi, a ipak su uspeli da sačuvaju svoj identitet, svoju srž i tradicionalni duh. Obilazak njihovih starih četvrti predstavlja pravi užitak za sve ljubitelje istorije, kulture i vrhunske gastronomije.

Lisabon
Lisabon je jedna od najpopularnijih evropskih city-break destinacija, a glavni razlog za to je stara gradska četvrt. Najstariji deo grada je Alfama, lociran između zamka São Jorge i reke Taho, u kome se, osim brojnih istorijskih atrakcija, nalaze i fado barovi. Najbolja i najautentičnija tura je vožnja tramvajem „Electrico 28“, kroz vijugave ulice, pored nekih od najvećih gradskih atrakcija. Obavezni deo ugođaja predstavlja isprobavanje specijaliteta od plodova mora u tradicionalnim „tabernama“, a jedna od poznatijih je Taberna Rua Das Flores. Uveče, zaputite se u staru boemsku četvrt Bairro Alto, u kojoj se u brojnim klubovima, barovima i tabernama okuplja mlađa gradska populacija. Neke od zgrada u ovom kraju potiču još iz 16. i 17. veka, a arhitektonski uticaji 20. i 21. veka su veoma ograničeni.

Budimpešta
Opsade, požari i zemljotresi su tokom istorije pokušali da unište mađarsku prestonicu, ali ona i dalje ponosno stoji i svedoči o burnoj evropskoj istoriji. Zaostavština mnogih osvajača i naroda koji su ovde živeli vidljivi su svuda, počev od ostataka rimskog grada Akvinikuma, do brojnih zdanja u gotskom, renesansnom, vizantijskom, baroknom, klasičnom i neoklasičnom stilu, ali i prepoznatljivom stilu secesije. Obala Dunava, Budimski dvorac sa okolinom, Avenijom Andraši i Milenijumskim muzejom metroa, nalaze se na Listi svetske baštine UNESCO-a od 1987. godine. Većina zgrada u Budimpešti su niske (svega stotinak u celom gradu prelazi 10. spratova), kako bi se sačuvao autentičan izgled. Jedna od glavnih gradskih atrakcija su takozvani romkocsma, barovi u ruiniranim starim zgradama, u kojima se održavaju najbolje žurke u gradu. Ako se umorite od mešavine baroknih i art-nuvo zdanja, tradicionalnih restorana i kafea u vijugavim ulicama gradske četvrti Varhegy, Budimpešta se može pohvaliti i remek-delima moderne arhitekture, kakva je Palata umetnosti.

Krakov
Budući da je veći deo Varšave uništen tokom Drugog svetskog rata, Krakov je glavna poljska destinacija za ljubitelje stare arhitekture i jedan od najstarijih gradova u zemlji. Brojne gradske trgove, od kojih je glavni Rynek Glowny (najveći srednjovekovni trg u Evropi), odlikuju monumentalna zdanja gotske, renesansne i barokne arihitekture. Među najvažnijim su katedrala Wawel i Kraljevski zamak na reci Visli, bazilika svete Marije i crkva svetaca Petra i Pavla. Predah možete napraviti u prelepom parku Planty, a zatim se počastite čuvenim poljskim pirogama. Inače, ceo istorijski deo Krakova nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a od 1978. godine, iste godine kada je Karol Vojtila, krakovski nadbiskup, postao papa Jovan Pavle II, prvi slovenski papa u istoriji katoličke crkve (i prvi neitalijan u 455 godina).

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X