Tel Aviv – 12 poena!

Tel Aviv – 12 poena!

Od 14. do 18. maja u Izraelu se održava izbor za Pesmu Evrovizije – Eurosong.

Govoreći jezikom muzike, Tel Aviv je zbog toga pravi hit nedelje.

Najveći svetski muzički televizijski događaj, usput i najstariji na svetu, ove se nedelje održava u najvećem izraelskom gradu.

I dok ga prate pozivi na bojkot i politizacija od strane jednog dela javnosti i poznatih ličnosti zbog odnosa Izraela prema Palestincima, pretnje od strane Hamasa, festivalska euforija se širi.

Samo nekoliko sati je ostalo do početka prve polufinalne večeri Eurosong-a, na kojoj će, između ostalih, nastupiti i predstavnica Srbije Nevena Božović. Na ulicama Tel Aviva nalazi se na desetine hiljada stranih turista, a evo šta je sve ovaj grad organizovao za sve njih.

Evrovizijsko selo
Svi oni koji nisu imali sreće (ili para) da nabave ulaznice za neku od festivalskih večeri, mogu da se okupe u Evrovizijskom selu, koje je postavljeno u Charles Clore parku na obali Sredozemnog mora. Očekuje se preko 300.000 posetilaca u selu, pošto će ulaz biti besplatan i biće to prava evrovizijska žurka koja bi mogla da potraje i nekoliko dana dok traje festival. Organizatori su postavili brojne štandove i razne zabavne sadržaje za posetioce, a tu će biti i centralno emitovanje uživo sa festivalskih večeri na džinovskim ekranima. Na hiljade policajaca, medicinskih tehničara i redara će biti angažovano da brinu o bezbednosti posetilaca.

U evrovizijskom selu je postavljena i velika, četiri metra visoka skulptura Nete, koja je ovaj festival i donela u Izrael pobedivši na prošlogodišnjoj Pesmi Evrovizije sa pesmom „Toy“ (Igračka). Skulptura je napravljena od igračaka koje su donirali vrtići iz Tel Aviva.

Foto: EBU / Eurovision.tv

Izraelska bela noć
Tradicionalni godišnji kulturni festival White Night (Bela noć) održava se obično u junu. Ove godine su organizatori pomerili njegovo održavanje na 16. maj zbog Pesme Evrovizije, na veče drugog polufinala. Tokom ove večeri se organizuju razne manifestacije i kulturna dešavanja širom grada koji te noći ne spava.

Kulinarski festival
U vreme Evrosonga, ove će godine biti održan i kulinarski festival. Na mestu Evrovizijskog sela, od 12. do 18. maja biće organizovani štandovi na kojima će najpoznatiji restorani Tel Aviva služiti svoju hranu. Na ovom festivalu biće mnogo poznatih svetskih i izraelskih kuvara.

Džinovski radio
U luci u Jafi biće postavljen džinovski starinski radio aparat. Prolaznici će moći da pritiskaju njegove dugmiće i da biraju popularne evrovizijske pesme koje će se vrteti na otvorenom i pozivati ostale prolaznike da zaplešu.

Foto: Facebook/Shmulik Balmas

Dana International
Čuvena evrovizijska diva – Dana International, koja je osvojila pobedu za Izrael na Pesmi Evrovizije 1995. godine, imaće zasluženo mesto u ovonedeljnim događanjima u Tel Avivu. Njoj će biti posvećena izložba u Tel Aviv Expo Centru, na kojoj će biti izloženi njeni kostimi uključujući i čuvenu Žan Pol Gotjeovu haljinu u kojoj je nastupala tokom Evrosonga.

Ceo grad će tokom Pesme Evrovizije biti u znaku ovog festivala, sa brojnim dešavanjima i velikim brojem posetilaca. S obzirom na popularnost društvenih mreža, organizatori su odlučili da na više mesta postave simpatične štandove za poziranje i selfije, kako bi posetioci mogli da podele svoju radost i uživanje sa celim svetom. Oni koji imaju ulaznice, moći će da uživo vide i Madonu, koja će nastupiti u revijalnom delu finalne večeri.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X