3D skeneri – jednostavnije provere na aerodromima

3D skeneri – jednostavnije provere na aerodromima

3D skeneri – jednostavnije provere na aerodromima

Američka Agencija za bezbednost saobraćaja (TSA) postaviće 3D sisteme za skeniranje na dodatnih 12 aerodroma u SAD-u, što predstavlja nastavak plana ove agencije da do kraja 2019. godine testira 145 3D skenera.

CT skeneri (kompjuterizovana tomografija) se već dugo koriste u medicini, a TSA ovu tehnologiju primenjuje za proces provere čekiranog prtljaga. Ali tek odnedavno je omogućeno da skeneri budu dovoljno malih dimenzija, kako bi bili smešteni na aerodromskim punktovima za proveru putnika i njihovog ručnog prtljaga.

TSA je sa testiranjem počela prošlog leta na aerodromima u Feniksu i Bostonu, a nedavno je u rad pušten i skener na njujorškom aerodromu JFK.

Tehnologija 3D skeniranja bi mogla da omogući ukidanje pravila da putnici moraju da zasebno na proveru predaju elektronske uređaje, ali i da eliminišu ograničavanje količine tečnosti koja se nosi u ručnom prtljagu (trenutno su dozvoljena samo pakovanja do 100ml). Takođe se očekuje da će zahvaljujući ovoj tehnologiji biti proređene i rutinske nasumične provere prtljaga na aerodromima.

Inače, skeneri prave 3D slike koje se mogu rotirati radi detaljnije inspekcije, što je značajno naprednije od slike koju daju aktuelni skeneri. Posebni algoritni omogućavaju mašinama da detektuju eksploziv, oružje i druge predmete koje je zabranjeno nositi u ručnom protljagu.

3D skeneri trenutno se koriste na aerodromima u Bostonu, Feniksu, Njujorku (JFK), Baltimoru, Čikagu (O’Hare), Sinsinatiju, Hjustonu, Indijanapolisu, Los Anđelesu, Las Vegasu, Ouklendu, Filadelfiji, San Dijegu, Sent Luisu i Vašingtonu (Dulles).

TSA je najavio da će do kraja tekuće godine 3D skeneri biti postavljeni na 40 aerodroma.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X