5 mesta koje treba da posetite u novembru

5 mesta koje treba da posetite u novembru

5 mesta koje treba da posetite u novembru

Novembar je mesec u kome većina ljudi počinje da razmišlja o Novoj godini, Božiću, prazničnim poklonima i skijanju. Novac već počinje da se štedi za ove zimske izdatke i novembar je, što se putovanja tiče, nepravedno zanemaren. Ako vam se ukaže mogućnost da u ovom mesecu posetite neku od predloženih destinacija, uživaćete, ako ne u lepom vremenu, onda svakako u bogatoj ponudi kulturnih i zabavnih sadržaja, manjoj gužvi i povoljnim cenama.

Nju Orleans, SAD
Kobasice (Boudin), gambo gulaš, krofne i duvački orkestri, to su sve asocijacije na grad popularno nazvan Big Easy. Iako vas Nju Orleans nikada neće razočarati kada su hrana, kultura i zabava u pitanju, vlažna i veoma topla klima može biti teška za podnošenje tokom leta. U novembru je vreme prijatnije, i što je još važnije, male su šanse za pojavu uragana. Tada počinju i da se nižu brojni festivali, a evo samo nekoliko zanimljivih:

Emeril Lagasse Foundation’s Boudin, Bourbon & Beer se održava 3. novembra na trgu Champions Square. Više od 60 šefova iz cele zemlje učestvovaće na ovom događaju. Nathaniel Rateliff & the Night Sweats su zaduženi za muzički ugođaj, a u ponudi će biti i najbolja lokalna piva i vina. Događaj je samo za starije od 21 godine, pa decu ostavite kod kuće.

The Tremé Creole Gumbo Festival održava se 18. i 19. novembra u Louis Armstrong Parku. Ulaz je slobodan, a na događaju sviraju neki od najboljih gradskih džez izvođača. Ipak, u centru pažnje biće omiljeno jelo lokalaca – gambo, pa se ove godine, po prvi put, organizuje i „gambozijum“, odnosno gambo simpozijum, na kome će se držati demonstracije kuvanja i paneli o čuvenom gulašu.

Proslava u Oaks-u u gradskom parku počinje 24. novembra i traje do 01. januara. Smatra se najspektakularnijim festivalom prazničnog osvetljenja u SAD-u. Redovi za ulaz su dugi pa se preporučuje da kupite karte online.

Rim, Italija
Novembar se u Rimu smatra slabijim delom sezone. Dani su kraći, vreme je hladnije, a često je i kišovito. U skladu sa tim, padaju i cene smeštaja i avionskih karata, pa čak i ako vreme tokom vašeg boravka nije najprijatnije, Rim ima puno sadržaja u kojima možete da uživate (a i gužve su mnogo manje).

Obilazak Panteona, muzeja Ara Pacis ili zatvorene pijace Nuovo Mercato Esquilino, odličan su izbor tokom kišnog dana. Ulaz u mnoge muzeje i arheološke lokalitete je slobodan prve nedelje u svakom mesecu (uključujući Koloseum). Ulaz u Vatikanske muzeje slobodan je poslednje nedelje u mesecu.

Ako vreme dozvoljava, uhvatite taksi do brda Gianicolo, odakle ćete posmatrati savršen zalazak sunca. Zatim se odšetajte do Trasteverea i naručite picu alla napoletana u piceriji Nerone. Ako preferirate originalnu rimsku picu, svratite u piceriju Ai Marmi.

Kada je reč o hrani, malo je poznato da u novembru počinje lov na divljeg vepra, kao i sezona tartufa. Zato će u ovom periodu meniji gradskih restorana u svojoj ponudi imati brojne specijalitete napravljene od ova dva delikatesa.

Od festivala, tri se posebno izdvajaju. Romaeuropa Festival je multidisciplinarni kulturni festival koji traje od 20. septembra do 12. decembra. Rome Film Fest je u toku i traje do 5. novembra, a Roma Jazz Festival se održava od 05. do 30. novembra.

Melburn, Australija
U Australiji je trenutno kasno proleće, odnosno, savršeno vreme za posetu. Ipak, ako planirate da putujete početkom novembra, trebalo bi da svoj smeštaj rezervišete značajno ranije, jer se tada u gradu održava Emirates Melbourne Cup, konjička trka koja je toliko popularna da skoro parališe celu naciju. Kup se održava tokom nacionalnog praznika, 07. novembra, na hipodromu Flemington Racecourse i jedna je od najpoznatijih konjičkih trka na svetu. Svake godine joj prisustvuje oko 100.000 ljudi, a još 700.000 pomno prati trke na televiziji. Ukoliko planirate da prisustvujete događaju, obavezno se obucite u skladu sa striktnim pravilima oblačenja.

Ako niste ljubitelj hipodroma, rentirajte automobil i krenite niz Great Ocean Road. Ovaj put se prostire od Torquey-a do Allansforda, u dužini od 400km i duž njega su smeštene neke legendarne atrakcije (između ostalog, Twelve Apostles i Port Fairy). Ako ne volite da vozite, u Melburnu se možete prijaviti za neku od brojnih jednodnevnih ili višednevnih tura na ovoj ruti.

Melburn je 2008. godine UNESCO proglasio Gradom književnosti i on se smatra kulturnom prestonicom Australije. Evo nekoliko zanimljivih kulturnih događaja koje vredi posetiti:

The House of Dior: Seventy Years of Haute Couture. Nacionalna galerija Viktorije je domaćin ove eksluzivne izložbe do 07. novembra.

Dogapalooza. SImpatični muzički festival koji ohrabruje vlasnike pasa da dođu sa svojim ljubimcima, održava se 12. novembra u Burnley Parku. Pored muzike, hrane i pića, Moon Dog pivnica je obezbedila stanice za pranje pasa.

Women of the Land. Izložba u gradskom muzeju (Melbourne Museum) traje do 26. novembra i svedoči o jakoj vezanosti Australijanki za svoju zemlju.

Denver, SAD
U Denveru u novembru počinje zima, što znači da ski-rizorti počinju da se otvaraju. Na samo nekoliko sati od grada nalazi se više pristojnih spustova. Winter Park, koji sa radom počinje 15. novembra, od Denvera je udaljen samo sat vožnje i predstavlja jedan od najstarijih rizorta u Koloradu.

Ako niste ljubitelj skijanja, snega i hladnoće, onda svakako treba da se toplo obučete i krenete u gradski centar, budući da se u njemu nalaze brojne kvalitetne pivnice. Najpopularnija je Great Divide Brewing Company u kojoj se služi čuveno sezonsko pivo Hibernation Ale.

Denver Arts Week se održava od 03. do 11. novembra i obuhvata više od 300 događaja širom grada. Tokom ove nedelje ulaz u mnoge muzeje je besplatan.

Paralelno sa Nedeljom umetnosti održava se Denver Film Festival, od 01. do 12. novembra. Na programu je preko 250 kratkih i dokumentarnih filmova koji će se prikazivati na više gradskih lokacija, kao što su UA Denver Pavilions, Ellie Caulkins Opera House i Festival AnneX.

Peking, Kina
Novembar u Pekingu predstavlja kraj jeseni. Cene smeštaja počinju da padaju sredinom meseca, budući da vreme postaje značajno hladnije, ali ne obavezno i kišovito.

Dovoljno je da se toplo obučete i spremni ste za posetu Badalingu, najpoznatijem delu Velikog kineskog zida, udaljenom od Pekinga samo 80km. Do njega se iz grada lako stiže vozom i autobusom, a računajte da će vam biti potrebno bar dva sata za obilazak. Ukoliko budete imali vremena, u povratku svratite u obližnji Bandaling park, u kome ćete uživati u jesenjim bojama vegetacije.

U poređenju sa Badalingom, Mutianyu je slabije očuvan deo zida i nešto je teže doći do njega iz Pekinga. Ali privlači i manje gužve, i okolna vegetacija je čak i krajem novembra raskošna. Zato, ukoliko planirate putovanje u drugoj polovini meseca, ovo je možda bolja opcija.

Xiangshan Park (Park mirisnih brda) je carski vrt u severozapadnom delu grada. Predstavlja odlično mesto za predah i fotografisanje, budući da su boje lišća javora, ruja i japanske jabuke nestvarne u ovo doba godine. Iz istog razloga možete posetiti Baiwang park, koji je od Letnje palate udaljen nekoliko kilometara. Posebno su lepi Paviljon prijateljstva i Lanfeng paviljon.

Nakon silne šetnje i uživanja u prirodi, bićete gladni i spremni za jednu od najvećih gradskih atrakcija – pekinšku patku. I turisti i lokalci se slažuda se Da Dong-u jede najbolja i najhrskavija patka u celom gradu.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X