5 najlepših stanica moskovskog metroa

5 najlepših stanica moskovskog metroa

5 najlepših stanica moskovskog metroa

Moskva se može pohvaliti brojnim turističkim atrkacijama, bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem i gostoprimljivim lokalcima.

Mnogi ne znaju da je u prestonici Rusije i gradski metro svojevrsna atrakcija, ne samo zbog izuzetne arhitekture i vrednih umetničkih dela koja se tu mogu videti, već i zbog izuzetne čistoće stanica i kulture Moskovljana. Metro sistem uveden je 1935. godine i trenutno ima 214 stanica, a ovo su najlepše od njih.

Комсомольская
Otvorena je 30. januara 1952. godine, a naziv je dobila po istoimenom trgu ispod koga se nalazi. Komsomolskaja je jedna od najprometnijih moskovskih stanica, sa prometom od preko 160.000 ljudi dnevno. Deo je kružne linije Kolcevaja, koja spaja sve ostale linije. Za projekat Komsomolskaje zaslužan je arhitekta A. V. Ščusev, koji je posthumno i nagrađen zbog svog izuzetnog rada, a za mozaike je bio zadužen Pavel Dmitrievič Korin, veliki ruski umetnik, profesor i akademik. Stanica se smatra jednom od najveličanstvenijih, najprostranijih i najelegantnijih, a enterijer je uređen u kombinaciji klasicizma i moskovskog baroka. Originalno je bilo zamišljeno da stubovi (ima ih čak 68) budu tanki, ali je Ščusev zahtevao da se debljina poveća na 0,8m zbog osećaja grandioznosti.

Площадь Революции
Stanica je ime dobila po istoimenom trgu ispod koga se nalazi i otvorena je 13. marta davne 1938. godine. Deo je linije Arbatsko-Pokrovskaja i projektovao ju je arhitekta Aleksej Duškin. Prepoznatljiva je po žuto-crvenim lukovima od jermenskog mermera i po 76 soc-realističkih bronzanih skulptura umetnika Matveja Manizera, koje predstavljaju vojnike, sportiste, pisce, avijatičare, itd. Ova stanica je veoma popularna među turistima.

Маяковская
Ovo je nezvanično najlepša stanica Moskovskog metroa. Otvorena je davne 1938. godine, deo je linije Zamoskvoretskaja i izgleda futuristički. Art-deko arhitektura Alekseja Duškina bila je inspirisana vizijom ruske budućnosti pesnika Majakovskog. Najpoznatija je po 34 mozaika sa zajedničkom temom Сутки советского неба (Dan sovjetskog neba). Jedna od zanimljivosti vezanih za stanicu je da je tokom Drugog svetskog rata u njoj bila smeštena moskovska protivvazdušna odbrana.

Новослободская
Novoslobodskaja je deo linije Kolcevaja i otvorena je 1952. godine. Arhitekta i ove stanice bio je Aleksej Duškin, koji je insistirao na ideji vitraža kao glavnog ukrasa stanice. Enterijer Novoslobodskaje podseća na monumentalnu podzemnu kriptu, sa 32 vitraža, delo mladih letonskih umetnika (veruje se da su im kao inspiracija poslužili vitraži katedrale u Rigi). Na kraju platforme nalazi se mozaik Pavela Korina „Mir širom sveta“. Vitraži, mozaici, limeni ukrasi i elegantni lusteri detaljno su očišćeni i restaurirani 2003. godine i sada ponovo sijaju punim sjajem.

Киевская
Otvorena 1954. godine, Kijevskaja stanica je posvećena 300. godišnjici pripajanja Ukrajine Rusiji. Serija fresaka prikazuje scene iz života Ukrajinaca, a bogata štukatura urađena je u kvazi-baroknom stilu. Veliki mozaik na kraju platforme takođe je posvećen ujedinjenju Ukrajine sa Rusijom. Masivni piloni ukrašeni su uralskim mermerom. Deo je linije Arbatsko-Pokrovskaja.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X