6 ideja za majski city-break

6 ideja za majski city-break

6 ideja za majski city-break

Uživate u lepom majskom vremenu i sve češće uhvatite sebe kako gledate kroz prozor, zamišljeni, dok vas sve više obuzima onaj poznati osećaj da je vreme da otputujete…

Bilo da raspolažete malim ili velikim budžetom, da želite da istražujete kulturu i istoriju, idete u provod ili samo da predahnete od obaveza, evo nekoliko ideja za kratko i osvežavajuće putovanje u maju.

Budimpešta, Mađarska
Budimpešta je poznata kao jedna od najšarmantnijih prestonica u Evropi, a činjenica da nam je tako blizu značajno može da utiče na putnike sa skromnijim budžetom da je odaberu. Osim brojnih kulturno-istorijskih atrakcija i spektakularne arhitekture, grad se može pohvaliti odličnim noćnim životom (posebno u distriktu VII), ali i jedinstvenom spa ponudom. Gradski spa centri, od kojih su neki izgrađeni krajem 19. i početkom 20. veka, predstavljaju savršen način da se opustite i zabavite, a dnevna ulaznica u proseku staje oko 15 eura. O mađarskoj kuhinji nije potrebno trošiti reči, pa je Budimpešta zaista idealan izbor za jedno sveobuhvatno kratko putovanje: puno zabavnih i kulturnih sadržaja, noćni život, dobra hrana, mogućnosti za relaksaciju u lekovitoj termalnoj vodi, a sve to izvodljivo je i sa relativno skromnim budžetom.

Berlin, Nemačka
Osim što je prestonica, Berlin je najveći grad Nemačke, ali i jedan od glavnih kulturnih, kreativnih i umetničkih centara Evrope. Njegovi noćni klubovi imaju kultni status među ljubiteljima dobre muzike i zabave širom sveta, ali iako je omiljena destinacija kod mlađe populacije, i starije generacije ovde mogu da uživaju u mnogim zanimljivim sadržajima. Jedna od najvećih atrakcija, Checkpoint Charlie, podseća na vreme Hladnog rata, Berlinskog zida, podelu na Istočni i Zapadni Berlin i turbulentnu istoriju 20. veka, o kojoj na veoma potresan način svedoči i Memorijal Holokausta. Berlin je odlična destinacija i za porodice sa decom, sa brojnim živopisnim igralištima, zoološkim vrtom i dečjim muzejima lociranim u centru grada.

Krakov, Poljska
Poznat po svojim istorijskim spomenicima i arhitekturi, među kojima su najimpresivniji zamak Wawel iz 11. veka i gradska srednjovekovna četvrt, Krakov je obavezna destinacija za svakog ljubitelja „sadržajnog“ odmora. Spada u najstarije gradove Poljske, a zamak Vavel se zbog svog značaja nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Ako obilazak starih zamkova i muzeja nisu aktivnosti koje vas privlače na kratkom city-break-u, treba da znate da Krakov ima veliki broj pabova i barova, koji su uglavnom locirani u Starom gradu.

Prag, Češka
Prema statistici Euromonitor International-a, Prag je peta najposećenija evropska destinacija. Iako oni koji su ga u skorije vreme posetili mogu da posvedoče o tome da nije više jeftin kao nekada, ovde i dalje možete pronaći povoljan smeštaj, hranu i piće, posebno ako se ne držite samo istorijskog centra grada, već „skrenete“ u četvrti kao što je Žižkov. I njegovo gradsko jezgro nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a, a među glavnim atrakcijama su trgovi Staromjetske namjesti i Vaclavske namjesti, Karlov most, zamak Praški hrad sa katedralom svetog Vida i Jevrejska četvrt.

Lisabon, Portugal
Zahvaljujući svojoj specifičnoj opuštenoj atmosferi, kreativnom duhu i prelepoj arhitekturi, za Lisabon danas kažu da je „nova Barselona“. Iako vas put do njega neće koštati malo, u gradu se može naći veoma povoljan smeštaj, dok u tradicionalnim restoranima širom grada možete degustirati lokalne specijalitete i vina po pristupačnim cenama. U maju se kulturna scena grada zahuktava za veoma bogatu letnju sezonu, sa brojnim aktivnostima i sadržajima u celom Lisabonu, od kojih su mnogi besplatni. Za one sa skromnijim budžetom treba napomenuti da svake prve nedelje u mesecu mnoge poznate gradske atrakcije, kao što su Torre de Belém i Museu Nacional de Arte Antiga, posetiocima nude besplatan ulaz.

Palermo, Sicilija
Zavodljivi Rim, veličanstvena Venecija, sofisticirana Firenca, gastronomska Bolonja, prestonica mode Milano… Italija u svojoj ponudi ima takvo bogatstvo istorije, kulture, umetnosti i prirodnih lepota, da je često teško opredeliti se za samo jednu destinaciju. Ali valja napomenuti da popularnost njenih gradova znači i veliku navalu turista tokom letnje sezone, sa velikim gužvama već i u maju. Sicilija je jedna sasvim druga priča od ostatka Italije, koju svakako vredi istražiti, a odlično mesto za početak je njen glavni grad, Palermo. Nekada jedan od najvećih i najvažnijih mediteranskih gradova, i danas se može pohvaliti brojnim značajnim zdanjima i spomenicima iz različitih perioda svoje burne istorije. Crkve, palate, zdanja u romanskom, gotskom i baroknom stilu, trgovi, muzeji, gradske pijace, izvrsni restorani, samo su neki od lokalnih sadržaja, a uske ulice Palerma kriju još mnoge tajne koje čekaju da ih otkrijete. Sa brda Monte Pellegrina pruža se neverovatan pogled na gradsku panoramu i Tirensko more, a ukoliko želite, možete da posetite i neku od gradskih ili plaža u okolini, među kojima su najbolje Mondello, Aspra, Cefalu, San Vito Lo Capo, Isola delle Femmine i Arenella. Vreme je u maju ovde lepo i toplo, jer Palermo spada u najtoplije gradove Evrope, a naročito je poznat po toplim mediteranskim noćima.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X