7 najboljih turističkih destinacija Katalonije

7 najboljih turističkih destinacija Katalonije

7 najboljih turističkih destinacija Katalonije

Katalonija je već mesecima na naslovnim stranama svetskih medija. Tokom leta su ovde održavani protesti protiv prekomernog broja turista, a zatim je usledila politička borba za nezavisnost od Španije.

Političke tenzije i dalje postoje, a regionalni turizam je zbog toga već osetio posledice. Od 01. oktobra broj bukinga za letove ka Kataloniji pao je za 17%, a procenjeni pad prihoda od turizma u oktobru iznosi 15%. Uprkos tome, Barselona ostaje jedna od najpopularnijih destinacija za strane turiste u Španiji. A kada ste već tamo, Katalonija ima da ponudi još toliko toga. Evo 7 najznačajnijih katalonskih destinacija.

Besalu
Kada pređete preko kamenog mosta koji vodi do istorijskog centra Besalua, odmah ćete se vratiti kroz vreme – u srednji vek. Grad koji se nalazi u regiji Garoča, u Đironi, proglašen je nacionalnim istorijsko-umetničkim lokalitetom, a poznat je po jevrejskim kupatilima, crkvi manastira Sant Pere i Sant Julia, romaničkoj kući Kornela i gotičkoj sobi u palati Palacio de la Royal Curia.

Kadakes
Najistočniji grad poluostrva Kabo de Kreus, lociran na Kosta Bravi, je kombinacija starog ribarskog nasleđa i moderne zabave na prelepim plažama, i jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u Kataloniji.
Od ostatka oblasti Emporda je izolovan planinama Puig de Paní and Puig de Bufadors, i naročito je bio popularan među umetnicima kao što su Pikaso, Dušamp i Dali (obavezno posetite njegov muzej). Osim šetnji kroz uske ulice koje krasi tradicionalna arhitektura i uživanja u lokalnoj gastronomiji, možete posetiti i neki od arheloških lokaliteta ili se odvažiti na hajking u nacionalnom parku Cap de Creus.

Kastelfolit de la Roka
Na 50m visokoj i kilometar dugoj bazaltnoj steni, nalazi se ovaj mali srednjovekovni grad, koji se gotovo neprirodno izdiže iz okolnog krajolika. Među brojnim starim zdanjima ističu se crkva svetog Salvadora iz 13. veka, toranj-zvonik Sant Roc, a lokalni vidikovac nudi spektakularan pogled na raskošne zelene pejzaže.

Zamak Kardona
Kardona je grad u provinciji Barselona, u kome se nalazi jedna od najvažnijih srednjovekovnih tvrđava u Španiji. Zamak je danas otvoren za posetioce, a o njegovoj 12 vekova dugoj istoriji svedoče monumentalne zidine, tornjevi, romanička crkva i brojne priče o duhovima.

Montserat
Ako vam je dosta hajkinga i spremni ste za ozbiljniji poduhvat, na primer da osvojite neki stenoviti vrh, obavezna stanica u vašem itinereru treba da bude planina Montserat. Posetite Rezervat prirode Montserat i osim egzotičnih vrsta biljaka, videćete i čuvenu romaničku opatiju iz 12. veka. Planina je od Barselone udaljena samo nekoliko kilometara i predstavlja odličan predah od grada.

Sitžes
Ribarsko selo koje se nalazi u podnožju masiva Garaf i samo 38km od Barselone, predstavlja jedinstven spoj tradicionalnog i modernog. Bogato arhitektonsko i kulturno nasleđe, uključujući fantastični lokalni filmski festival, predstavlja primamljiv spoj sa šarmantnim marinama i prelepim plažama. Omiljeno je među Špancima, a veoma je popularna destinacija za pripadnike LGBT populacije.

Val de Boi
Poseta dolini Boi u katalonskim Pirinejima predstavlja pravi raj za čula i jedno od najlepših iskustava u Španiji. Srednjovekovna sela, romaničke crkve, skijališta i spa centri, nacionalni park
Aigüestortes i jezero San Mauricio, reke, vodopadi i bujne šume, samo su deo prirodnog i kulturno-istorijskog bogatstva ove doline.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X