Aerodromi sa najboljim vezama

Aerodromi sa najboljim vezama

Aerodromi sa najboljim vezama

Prema informacijama o letovima kojima raspolaže agencija za istraživanja vazdušnog saobraćaja OAG, londonski Heathrow je aerodrom sa ubedljivo najboljim vezama na celom svetu.

Rezultati su pokazali da na ovom aerodromu u danu kada ima najviše letova postoji čak 66.000 mogućih konekcija u rasponu od šest sati.

Na drugom mestu je čikaški aerodrom O’Hare koji je popravio svoju konektivnost i skočio sa četvrtog na drugo mesto ove OAG-ove liste. Treće i četvrto mesto drže frankfurtski aerodrom i amsterdamski Schiphol, dok je kanadski Pearson na petom mestu.

Najbolje povezani aerodrom u Latinskoj Americi je u Meksiko Sitiju, koji je na globalnoj listi dvadeseti, dok je istanbulski Ataturk skočio na 17 mesto prestigavši aerodrom u Dubaiju.

Lista OAG-a je formirana na osnovu indeksa povezanosti (connectivity index) najvećih svetskih aerodromskih čvorišta – mega habova. U određivanju indeksa rukovodili su se brojem konekcija koje su moguće između dolaznih i odlaznih letova u vremenskom rasponu od šest časova. Indeks je izračunat za 200 najvećih svetskih gradova. Svi letovi su uzeti u obzir, uključujući i dolazne i odlazne, i domaće i međunarodne.

Ključna činjenica koja je uočena kod prvih 50 megahabova je postojanje jedne dominantne aviokompanije koja drži najmanje 40 posto svih letova na datom aerodromu. Veliki aerodromi koji su slabije rangirani, poput Los Anđelesa, Singapura ili Džakarte nisu imali dominantnu aviokompanija čiji udeo u broju letova prelazi 30 posto, što je pokazalo da je za uspeh jednog čvorišta potrebna snažna lokalna aviokompanija fokusirana na mrežni način letova.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Među 50 najpovezanijih aerodroma na svetu po prvi put su se našli aerodromi Filadelfija, Fort Loderdej, El Prat u Barseloni i Tan Son Nhat aerodrom i Ho Ši Minu.

Lista 15 najpovezanijih aerodroma na svetu:

 1. London Heathrow (LHR) u Velikoj Britaniji. Indeks povezanost je 333 sa British Airways-om kao dominantnim avio prevoznikom koji drži 52% svih letova.
 2. Čikago O’Hare (ORD) u SAD. Indeks povezanosti je 306, a dominantni avio prevoznik je United Airlines sa 48% svih letova.
 3. Frankfurt (FRA) u Nemačkoj ima indeks povezanosti 302 i Lufthansu kao dominantnog prevoznika sa 63% svih letova.
 4. Amsterdam Schiphol (AMS) u Holandiji se zaustavio na indeksu 286 uz KLM koji drži 51% letova.
 5. Toronto Pearson (YTO) u Kanadi ima indeks 271, a dominantni prevoznik je Air Canada sa 60% svih letova.
 6. Los Anđeles (LAX) u Kaliforniji (SAD) je uspeo da ostvari indeks povezanosti od 257 i dospe na šesto mesto, iako njegova dominantna aviokompanija American Airlines ima tek 21% svih letova.
 7. Atlanta Hartsfield-Jackson (ATL) u Džordžiji (SAD) je sedmi sa indeksom od 256 i Deltom kao apsolutno dominantnim avio prevoznikom koji ima čak 79% svih letova.
 8. Singapurski aerodrom Changi (SIN) ima indeks 253 i dominantnog domaćeg avio prevoznika Singapore Airlines sa 23% svih letova.
 9. Paris – Charles de Gaulle (CDG) u Francuskoj je sa indeksom 250 i Air France-om kao dominantnom aviokompanijom.
 10. Soekarno-Hatta aerodrom u Džakarti (CGK) u Indoneziji ima indeks 249 i dominantnu aviokompaniju Garuda Indonesia sa 28% svih letova.
 11. Minhen (MUC) u Nemačkoj je peti evropski aerodrom na listi sa indeksom povezanosti od 237 i Lufthansa-om kao glavnim avio prevoznikom koji drži 59% svih letova.
 12. Kuala Lumpur (KUL) u Maleziji ima indeks povezanosti 233 i lokalnu podružnicu lowcost aviokompanije AirAsia kao dominantnog avio prevoznika sa 40% svih letova.
 13. Hong Kong (HKG) je sa indeksom 230 i dominantnim avioprevoznikom Cathay Pacific sa 26% letova na 13. mestu na listi.
 14. Bangkok Suvarnabhumi (BKK) u Tajlandu ima indeks od 230 i dominantnog prevoznika, nacionalnu aviokompaniju Tajlanda sa 21% svih letova.
 15. Incheon (ICN) u Seulu, u Južnoj Koreji, je poslednji, 15. na listi sa indeksom povezanosti od 216 i dominantnim avio prevoznikom, nacionalnom aviokompanijom Južne Koreje koja održava 23% svih letova.

Interesantno je da je istraživanje obuhvatilo i low-cost saobraćaj, pa se tako došlo do liste svetskih low-cost mega čvorišta. Već pomenuti aerodrom u Kuala Lumpuru, gde je AirAsia najveći prevoznik je i najveći low-cost hab, dok je u Evropi ta titula pripala aerodromu El Prat u Barseloni (8. na svetu) kome je dominantan prevoznik low-cost aviokompanija Vueling. Ostali najveći evropski low-cost habovi su Amsterdam (AMS), Istanbul – Sabiha Gukčen (SAW), Rim – Leonardo da Vinci (FCO) i London – Gatwick (LGW).

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X