Airbnb pod lupom Evropske komisije

Airbnb pod lupom Evropske komisije

Airbnb pod lupom Evropske komisije

Evropska komisija i organizacije za zaštitu potrošača EU zahtevaju od Airbnb-a transparentno formiranje cena, jer ova kompanija trenutno ne posluje u potpunosti u skladu sa EU regulativom.

Airbnb-u je dat rok do kraja avgusta da uskladi svoje poslovanje sa zakonom.

„Potrošači treba da lako razumeju koja je cena i zašto baš toliko treba da plate, a moraju postojati i fer pravila za, na primer, otkazivanje rezervacije od strane domaćina. Od Airbnb-a očekujemo da uskoro nađe prava rešenja za ove probleme.“

Airbnb će u budućnosti morati da već prilikom inicijalne pretrage pokazuje sve dodatne takse i troškove, ili, tamo gde ovo nije moguće, da jasno navede da oni postoje.

Takođe mora da jasno prikaže da li smeštaj nudi privatno lice ili profesionalac, budući da oni imaju različita pravila zaštite potrošača.

Do kraja avgusta će morati i da uskladi Uslove korišćenja svoje platforme sa Evropskim zakonom o potrošačima.

Na primer, Airbnb ne sme da korisniku uskrati osnovna zakonska prava da tuži domaćina u slučaju štete i mora jasno da definiše svoju politiku refundiranja, kompenzacije i sl.

Predstavnik kompanije za medije izjavio je: „Ovo pitanje shvatamo ozbiljno i posvećeno radimo na što većoj transparentnosti naše zajednice. Gostima se predočavaju svi dodatni troškovi i takse pre potvrde njihove odluke o bukingu, i sa nadležnima ćemo raditi na daljem preciziranju i rešavanju svih otvorenih pitanja.“

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X