Amadeus i NDC-X program: Inovacije industrije putovanja

Amadeus i NDC-X program: Inovacije industrije putovanja

Amadeus i NDC-X program: Inovacije industrije putovanja

Industrija putovanja konstantno se menja; personalizacija proizvoda i usluga je sve veća, prodaja dodatnih usluga donosi nove prihode a poslovne šanse za pružaoce usluga se otvaraju. Sa druge strane, putnici očekuju da prodavci usluga unapred znaju njihove potrebe za putovanjima i u skladu sa njima kreiraju svoju ponudu.

Novina u načinu poslovanja u industriji putovanja koja zavređuje posebnu pažnju svih učesnika je novi standard u avio industriji – New Distribution Capability (NDC). NDC je standard za transfer podataka baziran na XML-u, kreiran od strane IATA-e, koji će omogućiti svim kompanijama u industriji – od aviokompanija do putničkih agencija – da učestvuju u evoluciji distribucije i prodaje putovanja.

Prateći i predviđajući promene industrije putovanja Amadeus je kreirao poseban program nazvan “NDC-X” koji će uz primenu novih standarda u industriji putovanja omogućiti uspeh svim učesnicima. NDC-X program je okupio ekperte svih poslovnih linija Amadeusa kako bi se fokusirali na praktičnu primenu standarda, usvojili “test and learn” pristup i isporučili unapređena rešenja. NDC-X program je nastavak Amadeusovog rada na digitalizaciji industrije i komercijalnoj primeni NDC standarda. Tokom 2018. godine Amadeus će imati web service bukinge u produkciji, povezujući se sa aviokompanijama preko NDC-a. To podrazumeva da će u saradnji sa ključnim aviokompanijama i putničkim agencijama omogućiti jednostavan tok procesa rezervacija “shop, order, pay”, koristeći NDC standard. Početkom sledeće godine u planu je dalje uključivanje usluga koje agencije pružaju, kao što su promene karata i prodaja dodatnih usluga. U toj fazi NDC će biti u potpunosti industrijalizovan i biće dostupan Amadeusovim partnerima, aviokompanijama i putničkim agencijama, a Amadeus će nastaviti da razvija standard i omogućiti njegovu upotrebu u najsofisticiranijim slučajevima.

Amadeus je od početka razvoja aktivno uključen u NDC kao prva kompanija koja je implementirala standard sa United Airlines-om tokom 2014. godine. Takođe, Amadeus je jedna od prvih kompanija koja je dostigla treći nivo sertifikacije kao IT provajder, i prvi nivo sertifikacije kao agregator tokom 2017 godine. U 2018. godini plan Amadeusa je da dostigne treći nivo sertifikacije kao agregator, i to je tek početak puta. Mogućnosti NDC-a su neograničene i očekuje se će doneti revolucionarne promene u načinu prodaje i kupovine putovanja.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X