American zabranio čekiranje „pametnog“ prtljaga

American zabranio čekiranje „pametnog“ prtljaga

American zabranio čekiranje „pametnog“ prtljaga

Koferi sa ugrađenim punjačima za smart uređaje, koji se napajaju litijum-jonskim baterijama, veoma su korisni, posebno za sve veći broj putnika koji su zavisni od svojih mobilnih telefona.

Oni predstavljaju lak način da dopunite bateriju na svom telefonu, tabletu ili e-readeru, a neki od njih vam mogu čak pet puta napuniti bateriju pre nego što se isprazne.

Ali zbog sve češćih incidenata sa litijum-jonskim baterijama koje su se iznenada zapalile i izazvale opštu opasnost u avionskoj kabini, na aerodromu ili u avionskom kargou, ovakvi koferi predstavljaju veliki rizik. Zato je aviokompanija American Airlines izdala zvanično saopštenje o novim pravilima, prema kojima od sada putnici svoje pametne kofere neće moći da čekiraju, osim u slučaju da prethodno izvade bateriju iz kofera.

Pametni koferi i dalje će moći da se nose u putničku kabinu kao deo ručnog prtljaga, jer je tu rizik od požara minimalan, budući da je kabinsko osoblje obučeno da u veoma kratkom roku takav požar ugasi.

Nakon što izvade litijum-jonsku bateriju i čekiraju kofer, tu bateriju mogu potpuno regularno da sa sobom ponesu u kabinu.

Ova odluka na snagu stupa 15. januara, a nakon što je American o njoj obavestio javnost, i druge američke aviokompanije, uključujući United, Sauthwest Airlines, Delta Airlines i Alaska Airlines, najavile su donošenje sličnih odluka u najkraćem roku. Očekuje se da će, zbog velikog rizika koje litijum-jonske baterije predstavljaju u avio saobraćaju, većina velikih svetskih aviokompanija preduzeti slične akcije u narednom periodu.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X