Aokigahara – japanska šuma samoubistava

Aokigahara – japanska šuma samoubistava

Aokigahara – japanska šuma samoubistava

U podnožju japanske svete planine Fuđi, na severozapadnoj strani, na površini od 35km prostire se šuma Aokigahara, među lokalcima poznata i kao Jukai – More drveća.

Šuma je čuvena po ledenim pećinama koje predstavljaju prave prirodne atrakcije, zbog čega je često posećuju turisti i školske ekskurzije. Aokigaharu naseljavaju brojne životinje, poput crnog azijskog medveda, male japanske krtice, slepih miševa i japanske veverice. Budući da se nalazi na slojevima vulkanske lave (svedočanstvo o nekim davnim erupcijama moćnog Fuđija) koja odlično upija zvuk i da je na nekim mestima veoma gusto pošumljena, zbog čega ovde nema vetra, Aokigahara je veoma tiha i posetiocima pruža utisak samoće.

Priča se da u Aokigahari kompasi ne pokazuju sever, već da „potpuno polude“, što zapravo nije netačno, ali se radi o prirodnom fenomenu. Igle magnetnih kompasa će se kretati ako se stave u blizinu ili direktno na vulkanske stene – koje obiluju gvožđem.

Međutim, ova šuma je, osim po svojoj fantastičnoj lokaciji u podnožju moćnog Fuđija i svojim prirodnim atrakcijama, mogo poznatija po mračnoj praksi Japanaca da baš ovamo dolaze kako bi okončali svoje živote. Ovo mesto je navodno postalo popularno među samoubicama nakon što je 1961. godine spomenuto u romanu Seicho-a Matsumoto-a Zamak od talasa (Nami no Tou), međutim Aokigahara je već vekovima poznata kao ukleto mesto, koje opsedaju duhovi umrlih, poznati kao yurei.

Japanska policija je 2010. godine zabeležila 200 pokušaja samoubistva u šumi, od čega je čak četvrtina bila „uspešna“. Aokigahara se smatra najpopularnijim mestom za samoubistva u Japanu, a statistike kažu da se najveći broj pokušaja dešava u martu, kada je u ovoj zemlji kraj fiskalne godine. U najvećem broju slučajeva uzrok smrti u šumi je vešanje, a zatim sledi prevelika količina lekova ili narkotika. Kako bi obeshrabrili potencijalne samoubice, predstavnici vlasti su prestali da objavljuju crnu statistiku vezanu za Aokigaharu. Takođe, širom šume su postavljeni znakovi koji apeluju na ljude da pre nego što se odluče na drastične korake prvo razmisle o svojim porodicama, uz kontakt telefone SOS linija za pomoć samoubicama.

Zbog ovog užasnog trenda, Aokigahara je postala i veoma popularna destinacija mračnog turizma, i postoje brojne ture koje posetioce upoznaju sa tamnom stranom lepe šume i njene sablasne tišine. Ture se mogu bukirati i na sajtovima kao što su Expedia i TripAdvisor, po cenama koje kreću od 60 eura po osobi.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X