Arhitektura Jugoslavije u njujorškom muzeju MoMA

Arhitektura Jugoslavije u njujorškom muzeju MoMA

Arhitektura Jugoslavije u njujorškom muzeju MoMA

U njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), otvorena je nova izložba, pod nazivom „U susret betonskoj utopiji: Arhitektura Jugoslavije, 1948 – 1980 (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980).

Otvorena do 13. januara 2019, ovo je prva velika izložba u Sjedinjenim Američkim Državama posvećena ovoj temi. Posetioci muzeja MoMA imaće priliku da upoznaju arhitekturu tog doba, ali i političko okruženje u kome su monumentalna zdanja nastajala.

Izložba prati razvoj arhitekture u periodu između jugoslovenskog raskida sa sovjetskim blokom 1948. godine, do smrti Josipa Broza Tita 1980. godine i bavi se pitanjem odnosa arhitekata prema društvu koje se kontinuirano menja i procesom kreiranja specifičnog dizajna koji se veoma razlikovao od ostatka Evrope. Izložba se nalazi na trećem spratu muzeja i sadrži preko 400 nacrta, modela, fotografija i rolni filma, prikupljenih iz više različitih izvora – od opštinskih arhiva i lokalnih muzeja, do privatnih i porodičnih kolekcija.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Od enterijera Šerefudinove bele džamije u Visokom, do obnove Skoplja nakon katastrofalnog zemljotresa 1963. godine, zasnovanog na dizajnu Kenzo Tangea, i izgradnje opštine Novi Beograd sa karakterističnim rezidencijalnim blokovima i zgradama državnih institucija, izložba istražuje najrazličitije forme i modove proizvodnje zastupljene u jugoslovenskoj arhitekturi, masovnu urbanizaciju, tehnološko eksperimentisanje i fenomen spomenika. U susret betonskoj utopiji predstavlja dela arhitekata kao što su Zlatko Ugljen, Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter i Milica Šterić.

Kustos izložbe je Martino Stierli, a gostujući kustos je Vladimir Kulić. Više informacija o izložbi pronaći ćete na sajtu MoMa-e.

 

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X