Aviokompanije koje lete čitav vek

Aviokompanije koje lete čitav vek

Aviokompanije koje lete čitav vek

Bližimo se godini u kojoj će dve aktivne aviokompanije proslaviti vek svog postojanja.

Srbija može biti ponosna na svoju vazduhoplovnu tradiciju. Naš nacionalni avio prevoznik Air Serbia proslavio je prošle godine 90 godina svog postojanja, tokom koga je imao nekoliko prekida u radu i više promena imena, ali je uspeo da sačuva kontinuitet. Kao godina nastanka srpskog nacionalnog avio prevoznika uzima se 1927, kada je u Beogradu osnovan Aeroput, posle Drugog svetskog rata preimenovan u Jugoslovenski aerotransport, devedesetih u Jat Airways, a u novom milinijumu u Air Serbia.

Naša kompanija se zahvaljujući svojoj tradiciji našla na prestižnoj listi najstarijih avioprevoznika u svetu koji i danas lete, i to na visokom devetom mestu. Neke od kompanija koje još uvek lete osnovane su pre jednog veka. Sledeće godine čak četiri aviokompanije slave 90. rođendan. Prva je poljska aviokompanija LOT, koja je osnovana 1. januara 1929. U ovoj godini nastale su i američka kompanija Hawaiian Airlines (januar), i kubanska Cubana (oktobar). Osim po godini nastanka, aviokompanija sa Havaja može se pohvaliti i još jednim značajnim događajem. Ova je kompanija 1979. kao prva u svetu obavila let sa celokupnom ženskom posadom, nešto što je tek unazad dve godine postalo veoma popularno širom sveta.

Njima se može priključiti i latinoamerička aviokompanija LATAM koja je nedavno nastala spajanjem dve velike aviokompanije – čileanske LAN i brazilske TAM. Prva je darovala novom velikom prevozniku i svoju bogatu tradiciju, a budući da je osnovana 1929. i da je integrisana u LATAM, ta se godina uzima kao početak novog avio prevoznika.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Dve godine starije od njih su naša Air Serbia (17. jun 1927.) i španska Iberija (28. jun 1927.) Jubilarni 95. rođendan sledeće godine će proslaviti američka Delta, osnovana u maju 1924. i Tajik Air iz Tadžikistana (septembar 1924.)

Aeroflot, Czech Airlines i Finnair su osnovani 1923. i sledeće godine slave 96 godina postojanja. Treća najstarija aviokompanija na svetu je australijski Qantas, koji će sledećeg novembra proslaviti 99. rođendan, dok će dve najstarije aviokompanije na svetu sledeće godine proslaviti čitav vek postojanja.

Kolumbijska Avianca je osnovana 5. decembra 1919, a dva meseca pre nje, 7. oktobra, u Amsterdamu je osnovana holandska kraljevska aviokompanija, danas poznata kao KLM. To je zvanično najstarija još uvek aktivna svetska aviokompanija.

Iako su sve aviokompanije na ovoj listi zadržale kontinuitet poslovanja od svog nastanka, neke od njih su imale značajne prekide u radu. Air Serbia, LOT i Czech Airlines su prestale sa letovima tokom Drugog svetskog rata. Taj događaj je uticao na gašenje našeg Aeroput-a, ali je pre nego što je to urađeno osnovan Jugoslovenski Aerotransport na njegovim osnovama, pa je nakon rata kompanija nastavila da posluje. Tu sudbinu nije imala nemačka Lufthansa, koja je iako pod istim imenom poslovala i pre i posle rata ona u pravnom smislu ostvarila dvogodišnji pravni diskontinuitet, pa se danas ovaj nemački i svetski gigant u vazdušnom saobraćaju ne nalazi na listi najstarijih operativnih aviokompanija, uprkos činjenici da je osnovan daleke 1926. godine.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X