Avionska sedišta nastavljaju da se smanjuju

Avionska sedišta nastavljaju da se smanjuju

Avionska sedišta nastavljaju da se smanjuju

Američka federalna uprava za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration – FAA) odbila je da preduzme korake povodom smanjenja avionskih sedišta, po tužbi koju je podnela organizacija za zaštitu potrošača Flyers Rights.

FAA je u o odgovoru na sudski nalog navela da ne postoji dokaz o neposrednoj opasnosti zbog koje treba donositi nove zakone i da smanjeni prostor za noge ne utiče na evakuacije aviona u slučaju opasnosti.

Organizacija Flyers Rights je podnela tužbu u kojoj se navodi da aviokompanije zbog profita u kabine ubacuju sve više sedišta. Da bi to bilo moguće, dimenzije sedišta su sve manje. Organizacija je navela da  ovaj trend ugrožava procedure sugurne evakuacije u slučaju opasnosti. Sud je zatim naložio FAA da pažljivo razmotri ima li veličina sedišta uticaja na smanjenje bezbednosti u avionima.

Zvanični stav FAA je da su za uspešne evakuacije najvažnija vrata za izlaz i da za sada ne postoje dokazi da male dimenzije sedišta i njihov veći broj u putničkoj kabini može da utiče na bezbednost putnika.

Inače, proizvođači aviona imaju obavezu da dokažu da se avion pun putnika može u potpunosti bezbedno evakuisati u roku od 90 sekundi, pre nego što se novi model odobri.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X