Bon – kapija Romantične Rajne i Betovenov grad

Bon – kapija Romantične Rajne i Betovenov grad

Bon – kapija Romantične Rajne i Betovenov grad

Nemački grad Bon u novijoj istoriji je poznat kao prestonica Savezne Republike Nemačke (od 1949. do 1990. godine).

Ali njegova živopisna istorija počinje pre više od 2.000 godina, kada je ovde podignuta prva rimska naseobina, zbog čega se smatra jednim od najstarijih nemačkih gradova.

Takođe, u Bonu je 1770. godine rođen kompozitor koji će promeniti istoriju umetnosti. Ludvig van Betoven na svet je došao u kući u Bonngasse-u, sporednoj ulici u centralnom delu grada, koja je u međuvremenu postala mesto hodočašća za ljubitelje Betovenove muzike iz celog sveta. U Beethoven-Haus-u se danas nalazi muzej posvećen kompozitoru, kome grad odaje počast i godišnjim festivalom Beethovenfest (održava se od polovine septembra do polovine oktobra).

Beethoven-haus, Foto: Federal City of Bonn, Michael Sondermann

U srcu grada smeštena je jedna od najstarijih crkava u Nemačkoj – Bonn Minster. Izgrađena je između 11. i 13. veka u romaničkom i gotičkom stilu, navodno na mestu gde su sahranjeni rimski vojnici Kasijus i Florentijus, hrišćanski mučenici koji su stradali zbog svoje vere. Danas je ovo bazilika od sekundarne važnosti, ali predstavlja jedan od najvećih arhitektonskih dragulja grada, sa raskošnom baroknom dekoracijom koja se savršeno uklapa u originalnu kompoziciju.

Münsterkirche, Foto: Federal City of Bonn, Michael Sondermann

Još jedan arhitektonski dragulj je Altes Rathaus (Stara gradska većnica) na trgu Bonn Marktplatz. Zdanje na tri sprata je završeno 1780. godine u rokoko stilu. Elegantnu belu fasadu krase zlatni ukrasi koji posebno dolaze do izražaja u decembru, kada se ovde postavi božićni market, sa posebnim osvetljenjem i muzikom. Oko Marktplatz-a se nižu čuvene gradske šoping ulice.

Altes Rathaus, Foto: Federal City of Bonn, Michael Sondermann

Među glavnim gradskim atrakcijama su brojni muzeji. Nemački nacionalni muzej savremene istorije (Haus der Geschichte) otvoren je četiri godine nakon što je prestonica Nemačke premeštena iz Bona u Berlin i pokriva period od kraja Drugog svetskog rata do pada Berlinskog zida. Fotografije, filmovi i brojni predmeti svedoče o tome kako se paralelno odvijao život u na „Istoku“ i „Zapadu“.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Otvoren 1934. godine, Museum Koenig je jedan od najvećih prirodnjačkih muzeja na svetu i iz njegove zbirke ističe se postavka „Naša plava planeta“ koja prikazuje različite eko-sisteme. U Muzeju moderne umetnosti (Kunstmuseum Bonn) posebno se ističe bogata zbirka dela rajnske ekspresionističke škole, ali i radovi posleratnih umetnika iz cele Nemačke. Ovde je smeštena i impresivna kolekcija slika i skica Augusta Makea i njegovog savremenika Maksa Ernsta.

Museum Koenig, Foto: Federal City of Bonn, Michael Sondermann

Inače August Make u Bonu ima i svoj muzej, August Macke Haus, u kući u kojoj je čuveni ekspresionista živeo od 1911. do 1914. godine, gde se u očuvanim enterijeru često održavaju tematske privremene izložbe. Rheinisches Landesmuseum Bonn poseduje bogatu kolekciju vrednih istorijskih artefakta, uključujući i umetnička dela, vezanih za lokalnu istoriju.

Macke-Haus, Foto: Federal City of Bonn, Michael Sondermann

Bundeskinsthalle je upečatljivi izložbeni prostor u kome se održavaju važne izložbe iz celog sveta, a osim umetnosti i istorije, zastupljene su i naučne, tehnološke teme, kao i očuvanje životne sredine. Istovremeno ovde možete posetiti i do 10 različitih izložbi.

Bundeskunsthalle, Foto: Federal City of Bonn, Michael Sondermann

Univerzitet u Bonu se smatra jednim od navažnijih u Nemačkoj još od 19. veka, a u okviru njega, možete posetiti Muzej posvećen matematici – Arithmeum, Akademski muzej antikviteta sa svetski važnom kolekcijom grčkih i rimskih skulptura i Egipatski muzej, u kome se čuva više od 3.000 predmeta iz Starog Egipta.

Akademisches Kunstmuseu, Foto: Federal City of Bonn, Michael Sondermann

Uz istoriju, kulturu i umetnost, prirodne lepote su važan razlog za odluku o poseti Bonu. Ovaj grad se smatra kapijom Romantične Rajne – doline moćne reke duž koje se naizmenično nižu dramatični pejzaži, srednjovekovni gradići i utvrđenja i nepregledni vinogradi rajnskog rizlinga. Ova oblast je vekovima inspirisala pesnike i umetnike, koji su poseban trag ostavili pokretom rajnskog romantizma.

Prve subote u maju održava se festival „Rhein in Flammen“ (Rajna u plamenu), tokom koga reku i njene obale osvetljavaju spektakularni vatrometi.

Rhein in Flammen, Foto: Federal City of Bonn, Michael Sondermann

Svake godine u septembru se održava tradicionalni sajam Pützchens Markt sa brojnim zabavnim sadržajima, lokalnim gastronomskim specijalitetima i odličnom atmosferom.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Pützchens Markt, Foto: Federal City of Bonn, Volker Lannert

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X