Budimpešta i wellness

Budimpešta i wellness

Budimpešta i wellness

Čarolija grada i čudesna voda mađarske nizije

Tekst i slike:
Hungarian National Tourism Ltd.

Mađarska može da se ponosi sa više od 1.000 termalnih izvora i nalazi se na 5. mestu po zalihama termalne vode.
Danas se letovanje ne može zamisliti bez uživanja u kompleksu bazena i kupališta, a upravo to možete pronaći, skoro u svakom gradu mađarske nizije.

Šetnja Budimom, kultura i život Pešte
04Budimpešta je jedan od najvrednijih kompleksa spomenika u državi, gde se nalazi bivša kraljevska tvrđava sa zgradama palate, u kojoj je Budimpeštanski istorijski muzej, Mađarska nacionalna galerija, Sečenji biblioteka, Šandor Palata, rezidencija predsednika države. Simboli grada su gotički toranj Matijine crkve, stare preko 700 godina, kao i Ribarska kula. Ispod brda gde je tvrđava, skriva se duboki i dugačak pećinski sistem, Budimski lavirinti. 02Brdo Gelert takođe predstavlja uzbudljivu lokaciju koja je ujedno deo svetske baštine UNESCO-a. Pogled iz Budima koji je pod zaštitom kao svetska baština, sa peštanskom stranom grada povezuje prvi spomenik most Budimpešte – Lančani most, koji se zove i Sečenji most po izgraditelju grofu Sečenji Ištvanu. Mađarski parlament je jedna od najlepših zgrada Evrope koju odlikuje eklektičan, neogotski stil i jedinstven položaj na obali Dunava. Ako ste zainteresovani za duhovnu baštinu, pogledajte najvišu zgradu glavnog grada Mađarske, Baziliku Svetog Ištvana i petu po redu najveću sinagogu na svetu u Dohanj ulici. Trg Heroja 16daje uvid u romantičnu prošlost zemlje. Oni, koji su zainteresovani za lokalne proizvode neka obavezno posete omiljenu “Pijačnu dvoranu”, kao i tržišni, kulturni i zabavni centar “Balna”. Vožnja čamcem po gradskom jezeru, poseta u evropskim razmerama izuzetnom Zoološkom i Botaničkom vrtu, ili klizanje na prekrasnom noću osvetljenom veštačkom klizalištu, koje je izgrađeno na ostrvu ispred Dvorca Vajda Hunjad, doprinosi tome da Budimpeštu zauvek zatvorimo u 05naše srce! „Naoštrite” čulo sluha, i ako imate sreće, čućete krasnu muziku iz otvorenih prozora prelepe zgrade Opere.
Mogućnosti za zabavu u Budimpešti su maltene beskonačne, restorani, kafane, klubovi, krčme, terase sa prijatnom atmosferom očekuju cenjene goste. Budimpešta raspolaže sa četiri restorana ukrašenih Mišelin zvezdicama i ponosan je vlasnik više ugostiteljskih objekata poznatih na međunarodnom nivou. Posebnu, jako trendi vrstu klubova predstavljaju peštanski ruinirani pabovi u podrumima starih, napuštenih zgrada, uz burgere i točeno pivo, sa starim foteljama i lampama, sve uz DJ-a, špricer i hleb sa mašću, pružiće vam filing popularne ruinirane krčme. Vinski barovi predstavljaju drugi stil, ali su u poslednje 14vreme isto toliko popularni. Omiljena lokacija za noćni život sa barovima i restoranima raznih stilova je nesporno dvorana Goždu u samom centru grada.

Šoping i zabava
Vaci ulica i Fešon strit, odnosno Andraši bulevar 15sa luksuznim markama, robom prve klase su prave ulice za kupovinu. Male radnje nude originalne budimpeštanske suvenire. Tržnih centara ima dosta u gradu i uglavnom se nalaze u blizini većih stanica metroa.
Akvavorld je jedan od najvećih evropskih vodenih parkova zatvorenog tipa. Među ruševinama crkve, ispod ogromne kupole visine pet spratova, nalazi se jedanaest tobogana, a petnaest bazena pružaju prave vodene avanture. Ne propustite i posetu Tropikarijumu koji spade među veće morskie akvarijume u Istočnoj Evropi.
Ako ste željni mira i tišine daleko od gradske buke i gužve, posetite Sentandreju, gde imate priliku da uživate u mediteranskoj atmosferi, udaljenu samo 19 km od Budimpešte.

Voda je svuda
07Na obodu Budimpešte, Aquaworld Resort pruža nezaboravnu zabavu tokom cele godine sa svojih 11 ogromnih tobogana, bazenima za surfovanje i bazenima sa talasima, igraonicama, igralištima, animacijskim programima. Na ovom prekrasnom mestu nalazi se i Oriental Spa wellness i fitness centar, u kojem se kroz prekrasne dvorane i ispod ogromne kupole prostire lekovita termalna voda. Ovde se u isto vreme može provesti jedan opuštajući vikend sa svim blagotvornim dejstvima wellness usluga, ili provesti jedno nezaboravno porodično tropsko letovanje.
U Segedinu, predlažemo boravak u hotelu Forras 11u čiju cenu je uključeno i korišćenje aqua parka. Veliki je izbor uzbudljivih tobogana, a za najmlađe posetioce je izgrađen poseban mali svet za mame i bebe, dok malo veću decu, pored tobogana, očekuje i jedna četvorospratna igraonica.
Sent Eržebet u Morahalomu čeka posetioce željne odmora, kao i one kojima je potreban lekoviti tretman. I ovde se nalaze tobogani, dečiji bazeni, kao i tihi bazeni za ćaskanje u lekovitoj vodi. Kupalište nudi sve što nam je potrebno za jedan celokupan wellness-vikend. Za vreme boravka preporučujemo smeštaje u hotelima Elixir i Colosseum sa direktnim pristupom Sent Eržebet kupalištu.
Nedaleko od Kečkemeta je jedan od vodećih wellness hotela u našoj blizini, Barack Termal hotel i spa u gradu Tisakečke. Hotel može ponuditi medicinske tretmane termalnim vodama pored klasičnih wellness i spa tretmana.
Grand hotel Glorius u gradu Mako je sve popularniji ukoliko želite da svoje vreme provedete u kupalištu Hađmatikum. Zdravstvene probleme posetilaca stručnjaci ovde leče jedinstvenom kombinacijom lekovite vode iz Makoa i lekovitog mulja iz korita reke Maroš. Harkanj banja je udaljena samo tri sata vožnje od Beograda i jedna je od najpoznatijih u centralnoj Evropi. Raspolaže sa prekrasnom plažom i sa vodenim zabavnim parkom.
24I za sam kraj naših preporuka ostavili smo jezero Heviz, najveće termalno jezero na svetu, sa toplom vodom tokom cele godine, prepoznatljivo po najnovijem zdravstveno turističkom trendu Mađarske, tzv. medikal wellnessom. U termalnoj banji izgrađenoj u prekrasnom parku, nalaze se bazeni sa raznim funkcijama, počevši od bazena za sedenje, preko bazena sa talasima, koji osiguravaju razonodu, regeneraciju i opuštenu vodenu zabavu svim članovima porodice.

U banjama koje se nalaze u Mađarskoj niziji možete naći sve što je potrebno da se odmorite sa svojom porodicom, nakon čega možete da se vratite svojim domovima sa obnovljenom energijom, osveženi i odmorni.

Top događaji koje preporučujemo ove godine:

  1. Prolećni festival u Budimpešti od 8 – 24. aprila (http://bsf.hu/events)
  2. Bocuse d’Or European Final Budimpešta, najprestižnije gastronomsko takmičenje na svetu od 10 – 11. maja (http://www.bocusedor.com/selection-europe-2016-1)
  3. Balaton Sound Festival – Zamárdi, muzički festival na jezeru Balaton od 6 – 10. jula (http://sziget.hu/balatonsound_english/)
  4. Red Bull Air Race u Budimpešti od 16 – 17. jula (http://www.redbullairrace.com/en_HU/event/budapest-2016)
  5. Formula 1, velika nagrada Budimpešte, Hungaroring, od 22 – 24. jula (http://hungaroring.hu/en/events )
  6. SZIGET Festival Budimpešta od 10 – 17. avgusta (http://szigetfestival.com/)
  7. Kobasicijada u Bekeščabi od 22 – 25. oktobra (http://www.csabaikolbaszfesztival.hu/)
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X