Budva u ritmu karnevala

Budva u ritmu karnevala

Budva u ritmu karnevala

Karnevalska povorka, u kojoj je učestvovalo više od pedeset karnevalskih grupa iz 14 evropskih zemalja, prodefilovala je Budvom u okviru sedmodnevne međunarodne manifestacije “Karnevalske majske večeri” koja se po 16. put održava u tom gradu.

Uz muziku i ples, oko 1.200 učesnika pod maskama, predvođenih Gradskom muzikom i mažoretkinjama, napravili su nezaboravnu feštu u Starom gradu.

Bogatstvo kostima, maski, šarenilo boja i plesne koreografije, ispunili su ulice i prostor ispred bine smeštene u podnožju zidina Starog grada, stvarajući nezaboravnu atmosferu koja je tokom prvomajskih praznika privukla rekordan broj domaćih i stranih turista u prestonicu crnogorskog turizma.

Za odličan štimung tokom večeri pobrinuo se virtuoz na trubi Dejan Petrović i njegov Big Bend, čijem je koncertu prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi.

„Atmosfera u Budvi podseća na neki od svetskih karnevala“, izjavio je Petrović, pozdravljajući oduševljenu publiku iz zemalja regiona, Italije, Ukrajine, Rusije, Moldavije, Albanije.

Muzička fešta se nastavila Međunarodnim festivalom folklora, defileom folklornih društava budvanskim šetalištem i folklornim igrama i koncertima domaćih i stranih muzičara.

Karnevalska euforija potrajaće sve do 6. maja, kada nastupa pop pevačica Nevena Božović sa svojim bendom, a koncertom regionalne muzičke zvezde Tonija Cetinskog najavljuje se kraj ovogodišnjih „Karnevalskih majskih večeri“. I najslađe za kraj – poslednjeg dana karnevala, u nedelju 6.maja, u prepodnevnim satima, biće održan dečji karneval kao i koncert dečjeg hora „D – moll“ iz Podgorice.

Gost budvanskog karnevala, internacionalni potpredsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) Josip Silov, podsetio je na vreme kada je karneval u Budvi pre 16 godina tek počeo, “stidljivo, sa svega tri do četiri karnevalske grupe”.
„Danas je ovo sigurno najveći karneval u Jugoistočnoj Evropi. A karnevali su važni jer omogućavaju mladim ljudima da razmenjuju kulturu država iz kojih potiču“, istakao je Silov.
Direktor turističke organizacije Budva (TOB) Mladen Franović najavio je produžetak manifestacije u maju iduće godine, uz učešće novih zainteresovanih gradova.

Organizator manifestacije „Karnevalske majske večeri“ je Turistička organizacija opštine Budva, uz podršku nevladinih organizacija NVO “Feštađuni”, NVO “Stara Budva”, lokalne samouprave i Hotela “Mažestik”.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X