Čari Atinske rivijere

Čari Atinske rivijere

Čari Atinske rivijere

Za koji dan nam stiže proleće, koje uvek poziva na buđenje, putovanje, istraživanje… Poseta grčkoj prestonici je idealna destinacija za kraći odmor – imaćete priliku da istražujete njeno bogato kulturno-istorijsko nasleđe, vrhunsku gastronomiju, odlične prilike za šoping, ali i plaže njene živopisne obale.

Možda niste znali, ali ako ste u Atini, da biste uživali u lepotama grčkih plaža nije potrebno da se trajektom vozite do nekog od ostrva, dovoljna je kratka vožnja autobusom i moći ćete da birate među brojnim prvoklasnim plažama Saronskog zaliva, od kojih mnoge krasi oznaka vrhunskog kvaliteta i čistoće – plava zastavica. Atinska rivijera se prostire od južnih predgrađa Atine do najjužnije tačke Atike – Rta Sunion. Samo pola sata vožnje vas deli od uživanja u kupanju, sunčanju, vodenim sportovima, golfu, ručku u restoranu na obali, šetnji živopisnim pešačkim uličicama i marinama, šopingu, a uveče i poseti brojnim klubovima i barovima.

Kako da stignete?
Tramvajem: Linijom T1 od Sintagme do Néo Fáliro-a, ili linijom T2 ka Voúla-i (stanica Asklipiío Voúlas). Linija T3 povezuje Voúla-u i Néo Fáliro.
Autobusom: Možete odabrati rutu B3 (Akadimia-Glyfáda, kroz Aveniju Vouliagménis) ili ekspresnu liniju broj E22 (Akadimia-Saronida).
Automobilom: Krenite ka Glifadi autoputem E75, a zatim možete voziti duž obale do Rta Sunion. Ova ruta vas vodi do Voula-e i Vouliagmeni-ja, Lagonissa-e i Saronidi-ja. Uz malo planiranja do Rta Sunion ćete stići taman na vreme da posmatrate čuveni zalazak sunca. U povratku, ukoliko vam se žuri, možete da izaberete rutu do grada, koja prolazi pored Međunarodnog aerodroma u Atini.

Odsedanje na Rivijeri
Jednodnevni izlet do Atinske rivijere nije jedina opcija za upoznavanje sa njenim brojnim čarima. U zavisnosti od toga šta vas zanima, ovde možete naći sve – od jaftinih pansiona i apartmana, do najluksuznijih hotela poznatih svetskih lanaca. Među poznatijim su Westin Hoteli, grčki Grecotel i Grand Resort Lagonissi.

Aktivnosti
Ukoliko volite jedrenje iz neke od brojnih marina na Atinskoj rivijeri možete da se otisnete ka seocima i plažama Peloponeza ili ostrvima u Saronskom zalivu.

Jedna od obaveznih ekskurzija je poseta Posejdonovom hramu lociranom na vrhu litice Rta Sunion. Osetićete neverovatnu energiju ovog mesta, koje je ovekovečeno u antičkim mitovima i legendama (odvde je Egej, atinski kralj, skočio u svoju smrt, verujući da mu je sina Tezeja ubio Minotaur). Posejdonov hram je podignut 440. godine pre hrišćanske ere, otprilike u istom periodu kada i Partenon i vekovima je dočekivao atinske brodove koji su uplovljavali u Egejsko more. Posmatranje zalaska sunca na Rtu Sunion predstavlja nezaboravno iskustvo.

Glavna plaža Atinske rivijere je Asteras Vouliagmenis, ali su ovde i cene paprene, a ostale plaže koje obavezno treba posetiti su Loubarda, Agia Marina, Iliopoulos, Mavro Lithari, Eden i Saronida.

I za kraj, mali savet. Ukoliko plainrate posetu Atinskoj rivijeri, izbegavajte vikend, jer se tada cela Atina slije ovde i osim gužvi u saobraćaju i na plažama, problem može predstavljati i dobijanje ležaljki ili mesta u restoranu.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X