Citroën pronašao lek za putnu mučninu?

Citroën pronašao lek za putnu mučninu?

Citroën pronašao lek za putnu mučninu?

Kinetoza ili bolest kretanja je poremećaj izazvan kretanjem tela, a simptomi su najčešće mučnina, vrtoglavica i povraćanje. Može se javiti tokom putovanja prevoznim sredstvima kao što su avion, autobus, voz, autombil i brod.

Ali muke putnika koji u različitoj meri pate od ovog poremećaja možda su gotove, budući da je francuski proizvođač automobila Citroën razvio proizvod koji bi trebalo da spreči javljanje simtoma. Seetroën naočare su namenjene odraslima i deci starijoj od 10 godina i putnicima omogućavaju da na dugim putovanjima čitaju preko svojih tableta i telefona.

Statistika kaže da svaka treća osoba bar jednom u životu iskusi simptome kinetoze, za koju se danas veruje da se javlja kada se pokret koji osećate svojim unutrašnjim uhom razlikuje od pokreta koji registrujete okom. Zbog različitih senzornih signala koji se šalju mozgu dolazi do pojave svima neprijatnih simptoma.

Citroën je svoje Seetroën naočare kreirao koristeći Boarding Ring tehnologiju, koju je razvila istoimena francuska startap kompanija, inicijalno za mornare. Obojena tečnost se stavlja u četiri prstena oko očiju, čija funkcija je da imitiraju liniju horizonta i na ovaj način rešavaju problem neusklađenih senzornih signala. Nakon 10-12 minuta, mozak se „sinhronizuje“ sa pokretom koji percepira unutrašnje uho, dok se oči fokusiraju na objekat koji se ne pomera, na primer na knjigu ili telefon. Iz Citroën-a tvrde da naočare imaju uspeh u 95% slučajeva.

Za dizajn je zaslužan pariski studio 5.5, a budući da u okviru nema stakla, možete ih koristiti zajedno sa svojim naočarima. Cena Seetroën-a je 99 eura.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X