Crni humor na račun turista prešao granicu pristojnosti

Crni humor na račun turista prešao granicu pristojnosti

Crni humor na račun turista prešao granicu pristojnosti

Ovu letnju sezonu u Španiji obeležilo je nekoliko nezgoda sa smrtnim ishodom, u kojima su uglavnom učestvovali britanski državljani.

Radi se o padovima sa balkona (u španskim medijima nazvanim balconing), a poslednji od njih odigrao se u julu, kada je osamnaestogodišnjak poginuo pri padu sa terase hotela u Magalufu. On je inače treća osoba koja je pala sa balkona apartmanskog kompleksa Eden Rox od aprila. Još jedan mladić je izgubio život u junu, a dva meseca pre toga, tragično je preminula i škotska tinejdžerka koja je u svom hotelu skakala sa jednog balkona na drugi.

Ove tragične nesreće bile su povod za crnohumornu kampanju koja je izazvala zgražavanje javnosti, kako u Španiji tako i u celom svetu. U Barseloni su nedavno po gradu polepljeni posteri koji britanske turiste pozivaju da se bace sa balkona, zato što to „poboljšava kvalitet života“ lokalaca. Na žutim posterima napisano je: „Dragi turisto, da li si čuo za balkoning? On sprečava džentrifikaciju, poboljšava kvalitet života komšija, smanjuje rizik od razvijanja srčanih oboljenja i veoma je zabavan.“

Veruje se da je postere postavila grupa koja se protivi prekomernom turizmu u Barseloni, gradu u kome zbog ovog fenomena nekontrolisano rastu cene nekretnina i gase se lokalni biznisi. Najveći broj postera postavljen je u Vallcarca-i, u blizini Parka Guelj.

Španci su osudili postavljanje postera, a predstavnica gradskog odbora izjavila je da Barselona osuđuje njihovu  poruku. Posteri će biti uklonjeni u najkraćem roku.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X