Crvi, skakavci, pauci i ostale poslastice Jugoistočne Azije

Crvi, skakavci, pauci i ostale poslastice Jugoistočne Azije

Crvi, skakavci, pauci i ostale poslastice Jugoistočne Azije

Prema nedavnom izveštaju Ujedinjenih nacija, insekti bi u budućnosti mogli biti rešenje za problem gladi u svetu, ali i za ublažavanje brojnih široko rasprostranjenih zdravstvenih problema.

Imaju visoku nutritivnu vrednost, njihovo uzgajanje je ekološki potpuno čisto i mogu se proizvesti u ogromnim količinama. Proteini insekata su kvalitetniji od onih u ribljem i životinjskom mesu i obiluju vlaknima i mikronutrijentima kao što su bakar, gvožđe, magnezijum,fosfor, selen i cink. Zato su idealna hrana budućnosti: jeftina, zdrava i bez loših posledica po životnu sredinu.

Korišćenje insekata u ishrani nije novost. Štaviše, prema gorepomenutom izveštaju, preko dve milijarde ljudi u svetu ih ima na trpezi, kao redovnu hranu ili delikates. Ako ste radoznali, želite da spasite svet i ideja o konzumiranju insekata vam nije previše odbojna, na sledećem putovanju u zemlje Jugoistočne Azije počnite sa degustacijama.

Bangkok je idealno mesto za početak ovog gastronomskog iskustva. Uveče ćete na ulicama videti mnoge tezge sa zrikavcima, skakavcima i bambusovim crvima (rot duan) prženim u dubokom ulju, ali i sa još desetinama nama nepoznatih vrsta insekata koji se prže, a zatim prskaju soja sosom, radi posebnog ukusa. Porcija crva košta oko 20 bahta, odnosno oko 65 centi. Osim lokalaca, koji u ovim delikatesima uživaju kao u zdravim grickalicama uz pivo, i mnogi turisti ih probaju, kao iskustvo za pamćenje i savršen post za drštvene mreže.

Sličnu hranu možete pronaći širom Jugoistočne Azije.

Skakavci, najzastupljeniji insekti u ishrani ljudi, predstavljaju rešenje za problem pothranjenosti stanovništva u Laosu. Mogu se kupiti na pijacama širom zemlje, veoma su zdravi i jeftini. Smatra se da su skakavci uzgojeni na farmama ukusniji od onih iz prirode.

Možda ne spadaju u insekte, ali pauci su prosečnom zapadnom turisti podjednako zastrašujuća grickalica. Ipak, u Kambodži su, grilovani ili prženi, pravi delikates, i mogu se degustirati na uličnim pijacama, ali i u finim restoranima. Veoma su zdravi i sadrže visok nivo gvožđa i cinka, a njihova prodaja predstavlja izvor prihoda za mnoge siromašne seljake u ovoj zemlji.

Ako džinovske pauke baš ne možete da stavite u usta, možda će vam nešto primamljivije biti ukusno kambodžansko jelo od govedine, kome se crveni mravi dodaju samo radi posebne kiselkaste arome. Mravi se ne vide, jelo je ukusno, a svakako ćete moći da se pohvalite egzotičnim iskustvom.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X