Da li će Indija spasti Tadž Mahal?

Da li će Indija spasti Tadž Mahal?

Da li će Indija spasti Tadž Mahal?

Indijski vrhovni sud naložio je državnoj administraciji Utar Pradeša da hitno preduzme mere za zaštitu najpoznatijeg indijskog spomenika ili da ga zatvori za turističke posete.

Tadž Mahal je izgrađen u Agri u 17. veku, u vreme mogulske imperije. U svetu je poznat kao simbol večne ljubavi i najveća je indijska atrakcija. Kompleks se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture i predstavlja mauzolej koji je šah Džahan podigao za svoju omiljenu ženu Mumtaz Mahal, umrlu tokom porođaja. Nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a, gde je opisan kao „dragulj islamske umetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-dela svetskog nasleđa.“

Nekada blistavobela građevina tokom godina je sve više žutela, dok su danas neki njeni delovi dobili braon i zelenu boju. Za ovu promenu lokalne vlasti krive industrijsko zagađenje iz obižnjih fabrika, ali i lokalna domaćinstva čiji kućni generatori rade na kerozin i dizel. Treći faktor koji je uticao na promenu boje Tadž Mahala su insekti Chironomus calligraphus, čiji feces na mermeru ostavlja zelene fleke i koje privlači kanalizacija i otpad u obližnjoj reci Jamuni.

Iako se vlasti periodično hvataju u koštac sa ovim problemom, premazujući Tadž Mahal specijalnim sredstvima za izbeljivanje, ove aktivnosti su do sada bile prilično neuspešne i kompleks postaje ozbiljno ugrožen.

Vrhovni sud Indije je u maju izdao uputstvo da se hitno traži pomoć stranih ekperata u rešavanju prblema, ali lokalne vlasti nisu ništa preduzele po tom pitanju. Zato je sada iz suda stiglo jasno upozorenje da će Tadž Mahal biti ili restauriran ili zatvoren za javnost. Lokalne vlasti su najavile stogodišnji plan za održavanje kompleksa, koji uključuje zatvaranje najvećih zagađivača u njegovoj blizini, čišćenje reke Jamune i unapređenje kanalizacione mreže.

Kao najveća turistička atrakcija Indije, Tadž Mahal privlači oko 8 miliona ljudi godišnje.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X