Da li i kada treba da ostavimo napojnicu u Italiji?

Da li i kada treba da ostavimo napojnicu u Italiji?

Da li i kada treba da ostavimo napojnicu u Italiji?

Una mancia, napojnica, u Italiji se smatra bonusom za izuzetnu uslugu.

Može se dati konobaru u kafeu ili restoranu, taksisti, zaposlenima u hotelu, ali iako je često očekivana, nije obavezna. Evo nekoliko saveta u vezi sa ostavljanjem napojnica u različitim situacijama, od hotela do večere u lokalnoj tratoriji, prema sajtu Afar.

Hotel
Ako vam osoblje hotela nosi kofere u sobu, možete im dati napojnicu od 1 evra po koferu, maksimalno 5 evra. Običaj u Italiji je da se spremačicama koje vam čiste sobu ostavlja po jedan evro za svaki dan boravka. Ukoliko svakodnevno ostavljate novac, možete očekivati da će vam soba blistati. Ili, na kraju boravka, na recepciji ostavite novac, sa napomenom kome je namenjen. Napojnice za hotelske konsijerže zavise od toga kakve usluge očekujete. U proseku je dovoljna nagrada od 5-10 evra, ali u slučaju da konsijerž uspe da vam obezbedi karte za rasprodat koncert, u redu je dati veću sumu. Ni napojnica za room servis nije neophodna, ali ukoliko ostavite sitniš na poslužavniku, to se smatra lepim gestom.

Restorani i barovi
Konobari za svoj rad u Italiji dobijaju platu, a napojnice čine mali deo njihovih prihoda. Zato napojnica ne mora da bude visoka, a i niste u obavezi da je ostavite, posebno ako niste zadovoljni uslugom. Takođe, mnogi restorani, posebno na turističkim destinacijama, već u račun uključuju nadoknadu za uslugu (servizio incluzo), kada apsolutno ne treba da ostavljate nikakav dodatni novac. Visina napojnice ne treba da prelazi 10-15% ukupne vrednosti računa. U barovima, Italijani napojnice obično zaokruže cifru na računu, a u kafeima, ukoliko kao lokalac pijete espreso stojeći, ni ne očekuje se da ostavite bakšiš.

Taksi
Taksisti u Italiji ne očekuju napojnice, kao ni vozači Ubera i sličnih udruženja. Ali za izuzetan trud i predusretljivost, u iznimnim situacijama možete svog vazača nagraditi napojnicom.

Vodiči
Vodiči su izuzetak od pravila „napojnice nisu obavezne“. Svom vodiču u Italiji bi uvek trebalo da ostavite novac, jer to jeste njegov glavni izvor prihoda. Visina napojnice u velikoj meri zavisi od dužine i prirode obilaska. Ako ste deo velike grupe, očekivana napojnica je 5 evra za pola dana, odnosno 10 evra za ceo dan obilazaka. Ako ste samostalno unajmili vodiča ili ste deo manje grupe, trebalo bi da ga nagradite sa 10% vrednosti cene usluge.

Spa centri, saloni lepote
Napojnice se obično ne ostavljaju za usluge tipa spa tretmana, šišanja i kozmetičkih tretmana. U slučaju da ste izuzetno zadovoljni, možete ostaviti još oko 10% od ukupne cene.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X