Da li je Firenca nova žrtva prekomernog turizma?

Da li je Firenca nova žrtva prekomernog turizma?

Da li je Firenca nova žrtva prekomernog turizma?

Za manje od devet meseci 500 stanara je izgubilo svoje domove u Firenci, jer su ih stanodavci izbacili kako bi stanove mogli da koriste za rentiranje turistima, uz mnogo veći profit.

Prema lokalnom izveštaju La Nazione-a, 2014. godine u gradu je bilo 4.659 prijavljenih privatnih smeštaja za turiste, dok je prošle godine taj broj iznosio 18.000. Prema nekim procenama, preko 20% svih kuća i stanova u starom centru Firence isključivo se koristi za izdavanje turistima, što je najveći procenat u Italiji. Takođe je procenjeno da se godišnje oko 1.000 ljudi odseli iz centra.

 

Italija do sada nije posebno regulisala rentiranje smeštaja turistima, za razliku od Španije, u kojoj se već uveliko sprovode striktni propisi i gde su u istorijskim centrima Madrida i Valensije, na primer, zabranjeni Airbnb i slične platforme.

Ipak, čini se da lokalne vlasti u Firenci počinju da shvataju ozbiljnost situacije. Zato je prošle godine uvedena turistička taksa od tri eura za noćenje u privatnom smeštaju.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Takođe, 04. septembra grad je usvojio odluku kojom je jedenje na ulici zabranjeno. Gradonačelnik je ovu meru odobrio nakon što su turisti pretukli vlasnika koji je pokušavao da im zabrani da jedu brzu hranu ispred njegove radnje. On je za medije izjavio da se zabrana ne odnosi na turiste, već na nekulturne i neobrazovane ljude koji kampuju na gradskim ulicama sa svojom hranom i nakon obroka ostavljaju haos za sobom.

Restrikcije se primenjuju u vremenskom periodu od 12.00 do 15.00h i od 18.00 do 22.00h i važiće naredna četiri meseca, nakon čega će biti procenjeno da li je mera imala efekta i da li treba da bude usvojena trajno. Kazne se kreću od 150 do 500 eura.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X