Da li je u inostranstvu taksi previše skup?

Da li je u inostranstvu taksi previše skup?

Da li je u inostranstvu taksi previše skup?

Žuti taksiji su simbol Njujorka, tradicionalni crni taksiji su prva asocijacija na London, dok je Bangkok prepoznatljiv po svojim tuk-tukovima.

Taksi službe mogu biti od velike koristi na putovanju, ali se u različitim krajevima sveta razlikuju, a veoma su različite i njihove cene. U nepoznatom gradu, nekada je teško utvrditi da li taksimetar radi uobičajeno, ili taksista koristi priliku i pljačka vas.

Ukoliko putujete u urbanu sredinu, uvek je dobro da se pre puta raspitate o imenima lokalnih taksi preduzeća, cenama njihovih usluga i preuzmete kontakt. Čak i ako ne planirate da se po gradu vozite taksijem, nikada ne znate kada vam ovakav vid prevoza može zatrebati. Nakon duge šetnje, možete shvatiti da ste umorni, daleko od hotela, sa kesama punim suvenira, a tada iz lokalnog kafea, koji ima internet, možete naručiti taksi – putem aplikacije koju ste pre puta preuzeli na svoj telefon (ukoliko ta opcija postoji, naravno).

U nekim krajevima sveta taksi je toliko skup, da ga zaista treba pozvati samo u slučaju nužde, ali negde su taksi usluge veoma povoljne i turisti ih mogu koristiti češće.

Global Taxi Price Index se bavi upravo cenama taksija u 50 svetskih zemalja (Srbija se nije našla u njemu), odnosno u njihovim prestonicama. Kairo je grad u kome je taksi prevoz najjeftiniji, sa cenom od 0,45 dolara po milji puta (ipak, zbog čestih slučajeva pljački i napada na turiste, posebno žene, savetuje se oprez pri izboru taksija). Drugi na listi najjeftinijih je Meksiko Siti, čiji taksisti naplaćuju 0,65 dolara po milji, a na trećem mestu je Delhi, sa cenom od 0,76 milja po milji puta. Slede Bukurešt (1,1 dolar), Manila (1,14 dolara), Hanoj (1,19 dolara), Sofija (1,23 dolara), Bangkok (1,36 dolara), Rabat (1,37 dolara) i Ankara (1,85 dolara).

Grad sa najskupljim taksi uslugama je švajcarski Bern, u kome će vas pređena milja u taksiju koštati 14,1 dolara. Taksi prevoz je skup i u Oslu (13,86 dolara), Londonu (11,17 dolara), Tokiju (10,1 dolara) i Helsinkiju (10 dolara).

Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Za dva lili vise putnika taxi u Madridu je najcesce isplativiji.od metroa i autobusa (osim ako od smestaja do mesta gde idete stizete jednom linijom metroa ili busa,i to manje od 4 stanice sto je retkost). S obzirom da je skoro sve bitno u krugu od 3km, za 5-6 evra stize se svugde.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X