Da li nas čekaju neudobnija putovanja?

Da li nas čekaju neudobnija putovanja?

Da li nas čekaju neudobnija putovanja?

Prošle nedelje američka kompanija American Airlines najavila je uvođenje jednostavnih, „Basic Economy“ mesta koja će na određenim tržištima početi da se prodaju od 10. februara. Ukoliko neko uzme ovakvo mesto na letu, može sa sobom poneti samo jedan mali komad ručnog prtljaga koje može stati ispod sedišta (ukoliko to nije slučaj, potrebno je izvršiti doplatu). Osim toga, ovi putnici će se poslednji ukrcavati, ne mogu da menjaju svoju kartu niti da dobiju povraćaj novca ukoliko je otkažu, a mesta će im automatski biti određena. Prema rečima predstavnika American Airlines-a, ovo se radi kako bi se kompanija efikasnije takmičila sa niskobudžetnim prevoznicima. Prema nedavnom istraživanju TripAdvisor-a u kome je učestvovalo 2.700 putnika, među najomraženijim aspektima letenja su neudobna sedišta (77%), dodatne takse (71%) i nepredviđena kašnjenja i otkazivanja (67%). Ovi problemi najverovatnije neće nestati u bliskoj budućnosti, a moguće je da će se neki od njih čak i pogoršati. Prema navodima eksperata, ovo su načini kako putovanja avionom mogu postati i neprijatnija:

1. Plaćate sedište gore od standardnog u ekonomskoj klasi

American Airlines nije jedina kompanija koja je ponudila „Basic Economy“ verziju sedišta. Nešto slično su uradile i kompanije Delta i United. Niskobudžetni (low-cost) prevoznici obično nude jeftinije tarife tako što dodatno naplaćuju naknade za usluge koje su tradicionalno ugrađene u cenu karte, na primer, naplaćuju dodatno ukoliko neko sa sobom nosi ručni prtljag ili ukoliko ima prtljag koji želi da čekira. Naplaćuje se izbor sedišta, hrana, promene i otkazivanje karata.

2. Pripremite se za manje mirnih letova

Prema nalazima jedne naučne studije iz 2013. godine, klimatske promene će verovatno povećati učestalost turbulencija. Turbulencije su već vodeći uzrok povreda putnika u avionu, iako su ove povrede jako retke i obično se odnose samo na osobe koje nisu bile vezane u svojim sedištima uprkos uključenom znaku da je vezivanje obavezno.

3. Neki letovi će biti duži

Zahvaljujući globalnom zagrevanju, možda ćemo u narednim godinama provoditi više vremena u avionima. Prema navodima stručnjaka, klimatske promene imaju značajne posledice za avijaciju i tako je moguće da bi neki avioni bili u vazduhu dodatnih 2.000 sati godišnje. To, naravno, ne znači da će svi letovi biti duži (u konkretnom primeru proučavani su samo letovi od Londona do Njujorka), a sa druge strane tehnološki napredak bi mogao učiniti letove bržim.

4. Biće manji broj toaleta, koji će ujedno biti i manji

Sigurno vam se puno puta desilo da čekate red za toalet, a ovo se može još pogoršati u narednim godinama. Dve kompanije za snabdevanje avionima nedavno su predstavile nov dizajn aviona u kojima se nalaze manji toaleti. Tako je Boeing, na avionima tipa 777, osmislio manje toalete kako bi stalo više sedišta. Airbus je učinio nešto slično za avione tipa A320, kako bi na taj način stvorili više mesta za prtljag.

Još novih vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X