Low cost prevoznici su „krivi“ za sve jeftinije duge letove

Low cost prevoznici su „krivi“ za sve jeftinije duge letove

Low cost prevoznici su „krivi“ za sve jeftinije duge letove

Zbog značajnog pada cena dugolinijskih letova i sve većeg izbora dostupnih ruta na kojima saobraćaju aviokompanije, broj evropskih putnika koji su bukirali duge letove je porastao za 29% u ovoj godini. Cene povratnih dugolinijskih letova su u proseku pale oko 7% u odnosu na prošlu godinu, sa 610 na 569 dolara.

Singapur je destinacija sa najvećim porastom broja bukinga za 2018. godinu, čak 163%. Karte se odlično prodaju i za američke gradove, posebno San Francisko, Majami i Los Anđeles, za koje su cene pale od 12% do 17%.

Evropske aviokompanije trenutno vode rat oko cena za transatlantske letove, pa tako Norwegian letove iz Ujedinjenog Kraljevstva za SAD prodaje po cenama od 69 funti u jednom smeru i od 138 funti za povratnu kartu. Od 2012. godine, 15 low cost aviokomanija je u svoju ponudu uvelo duge letove, uključujući i španski Level, koji je sa radom počeo pre samo nekoliko meseci. Ovi prevoznici predstavljaju ozbiljnu konkurenciju „regularnim“ aviokompanijama i od kada saobraćaju, značajno su uticali na pad cena dugolinijskih letova.

Evropske destinacije do kojih su se ove godine više prodavali low cost letovi su ostrvo Terceira u Azorima (porast broja bukinga 155% u odnosu na prethodnu godinu), Podgorica (porast broja bukinga 83%), Gdanjsk u Poljskoj (77%) i Salcburg u Austriji (75%). Najpopularnija low cost destinacija za Evropljane je London, a za njim slede Berlin i Pariz.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *