U kojim zemljama su zabranjene e-cigarete?

U kojim zemljama su zabranjene e-cigarete?

U kojim zemljama su zabranjene e-cigarete?

Elektronske cigarete su u našoj zemlji potpuno normalna pojava, a ljudi ih bez ustezanja koriste čak i u gradskom prevozu. Međutim, u mnogim zemljama sveta postoje restrikcije u vezi sa korišćenjem e-cigareta i sličnih uređaja. U nekim državama e-cigarete su u potpunosti zabranjene, i ako ih posedujete, možete se naći u nevolji.

Zabrana elektronskih cigareta u pojedinim državama usledila je nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila studiju prema kojoj e-cigarete uopšte ne pomažu pušačima da se izbore sa ovom lošom navikom. Nedavno su Kambodža, delovi Indije, Liban, Filipini i Vijetnam uveli striktne zabrane pušenja e-cigareta, čije kršenje povlači ozbiljne kazne, ali i druge zemlje pre njih su se pozabavile ovim pitanjem.

Pre nego što navedemo sve zemlje u kojima je na snazi ovakva zabrana, mala napomena: Možda ste od prijatelja čuli da su bili u nekoj od ovih zemalja i da im se ništa nije desilo iako su koristili elektronske cigarete. Možda ćete i na samoj destinaciji videti lokalce kako ih konzumiraju. Ali treba da razmislite o tome da li želite da vam se putovanje iz snova pretvori u košmar zbog elektronske cigarete. Zabeleženi su brojni slučajevi turista koji su zbog ovog prekršaja plaćali visoke kazne, i još gore, bili privođeni. Zemlje koje imaju posebno striktne zakone su Tajland, Singapur, Brunej i Tajvan.

Argentina – Elektronske cigarete su zabranjene od 2011. godine. One se ne mogu legalno kupovati, prodavati ili uvoziti u zemlju, a zabranjene su čak i verzije bez nikotina.

Brazil – Brazilska vlada zabranila je proizvodnju i prodaju e-cigareta 2014. godine. Ukoliko vas policija uhvati da ih pušite, biće konfiskovane, a vi ćete platiti kaznu.

Brunej – E-cigarete su u Bruneju ilegalne od 2010. godine. Ukoliko vas uhvate da na javnom mestu pušite e-cigarete, platićete 300 dolara ako se radi o prvom takvom prekršaju, ili 500 dolara ako je u pitanju ponovljen prekršaj. Lična upotreba kod kuće zvanično nije zabranjena, ali se putnicima ipak savetuje oprez.

Egipat – Iako se zakon ne sprovodi striktno, elektronske cigarete su zabranjene od 2015. godine i mogu vam ih konfiskovati na carini.

Indija – Elektronske cigarete su zabranjene u šest država (Džamu, Kašmir, Karnataka, Pendžab, Maharaštra i Kerala) i u njima se strogo primenjuje. Pred dve godine čovek je osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu za korišćenje i prodaju elektronskih cigareta u Pendžabu.

Indonezija – Iako su putnici prijavljivali da se elektronske cigarete mogu kupiti na javnim mestima u turističkim oblastima, i na Baliju čak postoje kafei u kojima se puše elektronske cigarete, one su zabranjene u Indoneziji.

Jordan – E-cigarete, uključujući i one bez nikotina, zabranjene su od 2009. godine.

Kambodža – E-cigarete su zabranjene od 2014. godine.

Katar – U ovoj zemlji elektronske cigarete su zabranjene od 2014. godine i ne smeju se unositi u zemlju.

Liban – E-cigarete su zabranjene od 2016.

Malezija – Ne postoji zabrana na nivou cele zemlje, ali su države Johor, Kedah, Kelantan, Negeri, Terengganu i Sembilan zabranile njihovu prodaju. U Selangoru je pušenje e-cigareta zabranjeno u parkovima, na benzinskim pumpama i u javnim zgradama i može vas koštati 2.300 dolara ili do dve godine zatvora.

Meksiko – E-cigarete su zabranjene, jer je u ovoj zemlji zabranjeno sve što liči na duvan, a nije duvan. Takvi proizvodi ne smeju se prodavati niti uvoziti u Meksiko. Mnogi putnici sa elektronskim cigaretama u zemljama ulaze bez problema, ali dešavalo se da na granici nastane problem.

Norveška – Svi proizvodi koji sadrže nikotin su zabranjeni u Norveškoj. Ali Norvežani smeju da ih uvezu ukoliko imaju potvrdu od doktora da su im potrebne za ostavljanje cigareta. Stranci ne mogu da ih unesu u zemlju.

Oman – Iako su putnici prijavljivali da se dozvoljava lična upotreba e-cigareta, one su zakonom zabranjene 2012. godine.

Panama – Uprkos navodima da se korišćenje e-cigareta za ličnu upotrebu toleriše, uvoz i prodaja su ilegalni.

Filipini – E-cigarete su zabranjene i svako ko krši ovaj zakon se suočava sa kaznom od četiri meseca u zatvoru.

Singapur – Elektronske cigarete, ali i punjenja i dodaci za njih, ne smeju se kupovati, prodavati niti koristiti od 2010. godine. Za ovaj prekršaj propisane su kazne do 5.000 dolara. Carinici putnicima na aerodromima mogu konfiskovati e-cigarete.

Tajvan – E-cigarete se klasifikuju kao droga po tajvanskom zakonu i njihov uvoz i prodaja mogu da dovedu do zatvorske kazne.

Tajland – Ova zemlja ima veoma striktan zakon u vezi sa elektrnskim cigaretama. Ukoliko vas policija uhvati da pušite e-cigaretu u Tajlandu, platićete paprenu kaznu, a potencijalno vas čeka kazna do 10 godina zatvora.

Turska – E-cigarete su zabranjene u Turskoj i mogu vam ih oduzeti na aerodromu.

Ujedinjeni Arapski Emirati – Prodaja i uvoz elektrnskih cigareta je ilegalna. Ukoliko vas na aerodromu uhvate sa njima, velike su šanse da će vam biti konfiskovane.

Urugvaj – Prodaja i uvoz elektronskih cigareta zabranjeni su od 2009. godine.

Venecuela – Neki putnici su prijavili da su slobodno pušili na javnim mestima, ali neki su na licu mesta bili kažnjeni novčanim kaznama. Kupovina i prodaja elektronskih cigareta su zabranjeni u Venecueli.

Vijetnam – Elektronske cigarete su u Vijetnamu zabranjene odnedavno, a kazne mogu biti veoma oštre.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X