EURO 2016 i strah od terorizma

EURO 2016 i strah od terorizma

EURO 2016 i strah od terorizma

Američka vlada je upozorila Amerikance koji putuju u Francusku ovog leta da se stadioni na kojima će se igrati utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu, kao i ostali objekti vezani za ovaj događaj, a koji će privući veliki broj ljudi, mogu naći na meti terorista. Zabrinutost za potencijalne terorističke napade koji bi za cilj imali Evropsko prvenstvo, koje se održava od 10. juna do 10. jula, naglašena je u novom saopštenju izdatom od strane američkog Ministarstva inostranih poslova. Osim stadiona, na meti se mogu naći i prostori gde se može okupiti veliki broj navijača kako bi na ogromnim ekranima pratili utakmice, na primer na trgovima ili u parkovima. Francuska policija će imati pred sobom i ozbiljan zadatak preduzimanja svih mera predostrožnosti vezanih za organizovanje čuvene godišnje biciklističke trke Tour de France tokom većeg dela jula (od 2. do 24. jula).

U saopštenju se navodi da se američki državljani upozoravaju na opasnost od potencijalnih terorističkih napada širom Evrope, sa posebnim akcentom na velike događaje, turističke lokacije, restorane, trgovačke centre i sredstva javnog prevoza. Savet je da pokažu određenu dozu opreza i da prate lokalne medije. Takođe, pažnja se obraća i na festival Svetskog dana mladih katoličke crkve koji će se održati u Krakovu, u Poljskoj. Festival počinje 25. jula, trajaće pet dana, a istaknut je kao događaj koji će sigurno uticati na povećanje mera bezbednosti, ali i na moguće komplikacije za turiste. Svi pomenuti saveti ostaju na snazi do 31. avgusta.

Poznato je da ISIL planira nove napade, a Francuska je sigurno jedna od meta. Francuska policija mora imati u vidu i novi tip napada, terorističku akciju koju karakteriše podmetanje eksplozivnih naprava tamo gde je okupljeno puno ljudi kako bi se stvorila što veća panika. Po mnogim analitičarima, pitanje koje se postavlja, kada je reč o novoj pretnji, nije „da li će je biti“ nego „kada i gde“.

Još novih vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X