Evropske destinacije za „sudbonosno da“

Evropske destinacije za „sudbonosno da“

Evropske destinacije za „sudbonosno da“

Većina parova koji planiraju venčanje žele da ono bude posebno, egzotično i da se na neki način izdvaja. Sklapanje braka u inostranstvu zato iz godine u godinu dobija na popularnosti, a izbor destinacija je veliki i može zadovoljiti skoro svačiji ukus.

Ukoliko planirate da uskoro izgovorite „sudbonosno da“, kao predlog vam predstavljamo pet izuzetnih evropskih destinacija.

Ali pre toga, treba da znate da ne možete tek tako da odete i da se venčate.

Pri zaključenju braka u inostranstvu, naši državljani imaju dve mogućnosti:

1. Da se venčaju u formi i pod uslovima koje propisuju zakoni države u kojoj se venčavaju. Tada treba da se pre putovanja u ambasadi ili konzularnom predstavništvu te zemlje prvo informišu šta im je sve potrebno od dokumenata (uverenje o slobodnom bračnom statusu, uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih, itd.) i da li ona treba da se prevedu na drugi jezik. Nakon venčanja, ukoliko žele da ono bude validno i u Srbiji, treba da podnesu strani venčani list na uvid matičaru u Srbiji. On će konstatovati „dokaznu snagu strane javne isprave“ i upisati brak u matičnu knjigu venčanih – osim u slučaju da proceni da je zakon koji je primenjen prilikom zaključenja braka u inostranstvu „u suprotnosti sa javnim poretkom Srbije“.

2. Da se venčaju u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Srbije u inostranstvu, u formi i pod uslovima koji su propisani zakonima naše zemlje. U ovom slučaju, potrebno je da oba partnera budu državljani Srbije.

Kada razrešite sve administrativne nedoumice, vreme je da pređete na planiranje venčanja. A evo i destinacija koje smo odabrali kao predlog za vas:

Grčka ostrva
Venčanje na nekom od grčkih ostrva je san mnogih ljudi, ne bez razloga, a budući da parovi iz celog sveta hrle da se venčaju u jedinstvenom romantičnom okruženju, Grčka je dokazano jedna od najboljih destinacija za „sudbonosno da“. Nepregledno kristalno čisto more, pesak, plavo-bele kućice i uske kaldrmisane ulice, mediteransko rastinje, stare vetrenjače, mačke, opojni miris vina, voća i maslina, predstavljaju savršenu scenografiju za razmenu ljubavnih zaveta, ali i za najbolje svadbene fotografije. Možda će vam se učiniti da je teško izabrati pravo ostrvo, ali Santorini, Mikonos, Rodos, Kos, Krit, Kefalonija… koje god da izaberete nećete pogrešiti.

Danska ostrva
Ako vam je Mediteran previše topao, eksploatisan i kliše, ali vas ipak privlači ideja o morskom venčanju, treba da se zaputite na Baltik. Danska ostrva predstavljaju podjednako dobru scenografiju za fenomenalne svadbene fotografije, a među njima se izdvaja Ærø. Na ovom ostrvu, u gradiću Ærøskøbing-u oduševiće vas stare i u žive boje obojene kuće, kaldsrmisane ulice, stari kameni svetionici, drvene kolibe na plaži (koje možete iznajmiti za originalni medeni mesec), a gde god da stojite, negde u pozadini se vidi nepregledno more. Koga zanima, ovde se mogu sklopiti istopolni brakovi.

Norveška
Ako se ne plašite hladnoće i volite belinu snega, Norveška je prava destinacija za vas. Za pravi ugođaj, venčanje organizujte tokom zime, jer će atmosferu vašeg velikog dana ulepšati polarna svetlost! Tromsø, ostrva Svalbard i Lofoten su neke od najboljih destinacija za venčanje u ovoj nordijskoj zemlji. A zamislite tek da vas do oltara dovezu u saonicama koje vuku irvasi…

Ravelo, Italija
Sa liste najboljih destinacija ne sme se izostaviti Italija. Često imamo priliku da čitamo o venčanjima poznatih svetskih ličnosti u italijanskim vilama i zamkovima. Vencija i predeli Toskane spadaju u veoma primamljive destinacije za venčanje, ali pravi dragulj i idealna scenografija za vaše svadbene fotografije predstavlja Amalfi obala, koja se zbog svoje posebnosti od 1997. godine nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Sva mesta na ovom potezu od Napuljskog do zaliva Salerna predstavljaju odličan izbor za vaše slavlje, ali izdvojićemo maleni Ravello, lociran 400m iznad Tirenskog mora. Stare palate, vinogradi, nepregledna stabla limuna i maslina, vrtovi i dramatični pogled na more, samo su deo šarma gradića koji će svojom specifičnom atmosferom uveličati vaše venčanje.

Santjago de Kompostela (Španija)
Santjago de Kompostela je još jedno mesto na našoj listi koje se nalazi i na Listi svetske baštine UNESCO-a. Zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji i monumentalnoj arhitekturi, od upečatljive katedrale i starih manastira do autentičnih trgova okruženih tradicionalnim zdanjima, imaćete utisak da je vreme ovde stalo. Uprkos klasičnoj scenografiji, vaše venčanje neće biti sterilno, budući da je ovaj grad ujedno i univerzitetski centar i odlikuje ga živa i mladalačka atmosfera.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X