Gradovi koji zablistaju kada padne prvi sneg

Gradovi koji zablistaju kada padne prvi sneg

Vrhunac turističke sezone na Starom kontinentu je od juna do avgusta, ali horde turista opsedaju velike gradove tokom cele godine.

Zimska putovanja u sebi nose poseban šarm, i turisti rado idu u gradove poznate po svojim Božićnim marketima i prazničnoj atmosferi – kakvi su Beč, Strazbur, Prag i Frankfurt. A evo još nekih destinacija koje zablistaju tokom zime, svaka na svoj poseban način.

Venecija, Italija
Romantična vožnja starim kanalima i deca koja jure golubove po Trgu svetog Marka – ovo je slika Venecije koju je masovni turizam uništio pre više godina. Ali ako želite da doživite bar delić te stare atmosfere, posetite Veneciju početkom zime, pre praznične i sezone karnevala. Istina, sneg u ovom prelepom gradu ne pada često, ali… Kanali obavijeni maglom, šetnja po starim ulicama i preko čuvenih mostova dok vam ne utrnu prsti, koje ćete zatim ugrajati toplim italijanskim espresom, mogu da budu mnogo autentičnije iskustvo, od probijanja kroz nepregledne gužve po sunčanom letnjem danu. U kafeu Florian, koji se smatra jednom od gradskih atrakcija (otvoren je davne 1720. godine) na Trgu svetog Marka, počastite se čajem od latica ruže, koji se ovde i prodaje u veoma atraktivnim pakovanjima i predstavlja originalan venecijanski suvenir.

Brašov, Rumunija
U srcu Rumunije, okružen Južnim Karpatima, smešten je Brašov, srednjovekovni biser Transilvanije. Izuzetno očuvano staro gradsko jezgro obiluje crkvama, trgovima, palatama i parkovima. Među najznačajnijim atrakcijama su gotička Crna crkva (Biserica Neagră) i brašvska Citadela. Na centralnom trgu Piaţa Sfatului atmosfera je bajkovita, posebno ako imate sreću da se krovovi tokom vaše posete zabele. U brojnim kafeima uz kafu se služe autentične poslastice, kakav je čokoladni kolač. U blizini Brašova su smešteni neki od najboljih ski-centara u Rumuniji, od kojih je najveći Pojana Brašov. Jedna od atrakcija je vožnja žičarom do planine Tampa, i vidikovca sa koga se Brašov vidi kao na dlanu.

Edinburg, Škotska
Istorijske atrakcije grada kao što su Edinburški zamak i palata Holyrood izgledaju magično kada padne prvi sneg. Odlično vreme za posetu je oko Nove godine, kada se cela četiri dana slavi praznik Hogmanay, tokom koga slavlje traje po čitavu noć, a na ulicama se okupi i do 100.000 ljudi. Da biste se ugrejali, organizujte obilazak pabova oko starog gradskog jezgra, ali i posetu nekom od brojnih gradskih muzeja.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Vroclav, Poljska
Iako je četvrti po veličini grad u zemlji i proglašen je Evropskom prestonicom kulture za 2016. godinu, Vroclav je uspeo da ostane ispod radara masovnog turizma. Istorijska prestonica Šlezije poznata je i kao grad reka, budući da kroz njega protiče Odra, sa svoje četiri pritoke – Bistricom, Olavom, Slezom i Vidavom. Krasi ga oko 220 mostova, Stari grad sa značajim starim zdanjima i trgovima i gotičke crkve, od kojih je najznačajnija katedrala svetog Jovana Krstitelja. U kafeima na srednjovekovnom Pijačnom trgu (Rynek we Wrocławiu) zimsku atmosferu toplijom čini žamor predstavnika brojne studentske populacije grada, a ovde se uz kafu ili topli čaj počastite i poljskom krofnom, poznatom pod nazivom paczki. U gradu ima više besplatnih tematskih tura, od kulinarskih, kulturnih i istorijskih od onih u kojima posetioci po gradu traže statue vroclavskih patuljaka, odnosno gnoma.

Talin, Estonija
Ako planirate putovanje u vreme katoličkog, odnosno protestantskog Božića, umesto u Beč, zaputite se u grad sa jednim od najlepših evropskih božićnih marketa – Talin. U njemu vas čekaju Deda Mraz, ples, pesma i zabavni programi za najmlađe, tradicionalno ukrašeno Božićno drvo, mirisni praznični kolači sa aromatičnim začinima i naravno, kuvano vino, ovde poznato pod nazivom hõõgveini. Ljubitelji zime će uživati u vožnji tradicionalnom psećom zapregom na ekskurzije van grada, a ako volite slatkiše, ovo je pravo vreme da posetite Muzej marcipana, u kome ćete saznati više o istoriji ovog delikatesa od srednjeg veka do danas. Savršenu fotografiju crvenih krovova prošaranih belilom prvog snega možete da napravite sa vrha brda Toompea, a ukoliko želite da napravite predah od zime, posetite neku od brojnih gradskih sauna.

Bled, Slovenija
Alpsko jezero sa jedinim ostrvom u Sloveniji predstavlja simbol lepote ove zemlje. Sa srednjovekovnim zamkom (Blejski grad) iznad grada i crkvom na ostrvu usred jezera, ovo mesto podseća na scenografiju iz nekog Diznijevog filma. Potpuno neopravdano, značajno manje ljudi posećuje Bled zimi, tako da snežnoj idili ovog mesta možete da se divite u miru. Najbolji pogled je, naravno sa Bledskog zamka, koji se smatra najstarijim u Sloveniji. U njemu se takođe nalaze muzej i podrum vina koje možete degustirati. U gradu, nikako ne propustite da probate blejsku kremšnitu, odnosno krempitu. Ako ste skijaš, u okolini grada, u Julijskim Alpima, možete birati između nekoliko odličnih ski-centara, a ako želite da se zagrejete i opustite, Slovenija obiluje odličnim termama, koje su posebno atraktivne zimi.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Mislim da Moskva i Sankt Petersburg nedostaju,koji su zimi zaista bajkoviti.Crveni trg(Красная плошадь) je nevorovatan,sa jedne strane Kremlj,sa druge crkva Vasilija Blazenog,sa trece velicanstveni trzni centar(GUM) i veliko klizaliste na sredini trga odaju utisak kao da ste zalutali u neku rusku bajku u kojoj ste Vi sami glavni lik i kreirate vasu pricu.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X