Evropski gradovi za bekpekere (Beograd je među njima)

Evropski gradovi za bekpekere (Beograd je među njima)

Evropski gradovi za bekpekere (Beograd je među njima)

Backpacking je engleski termin koji se poslednjih nekoliko decenija koristi da opiše niskobudžetna putovanja, najčešće u sopstvenoj režiji.

Obično se vezuje za mlade ljude koji odlučuju da „obiđu svet, pre nego što se prihvate ozbiljnijih životnih obaveza, kakve su posao i porodica“. Bekpekeri po pravilu ne koriste usluge turističkih agencija, odsedaju u jeftinim hostelima, a akcenat njihovih putovanja je na iskustvu koje stiču.

Za sve one koji planiraju da se upuste u ovo jedinstveno iskustvo, sajt PriceofTravel je istražio troškove putovanja za 56 destinacija širom Evrope. Za rangiranje gradova u obzir su uzeti sledeći troškovi: jedno noćenje u najjeftinijem hostelu sa dobrom ocenom i na dobroj lokaciji, dve karte za gradski prevoz, prosečna cena ulaznice za gradsku atrakciju, prosečna cena tri jeftina obroka i tri jeftina lokalna piva, odnosno čaše vina. Svakako ne iznenađuje što je na dnu liste kao najskuplji grad za bekpekere Cirih, u kome noćenje u hostelu kreće od 39 franaka, trošak za prevoz iznosi 5,2 franka, obroke 37,2, piće 21, a atrkacije 15 franaka, a prosečni dnevni trošak je dakle, 117,3 franka.

Mi ćemo vam predstaviti pet gradova sa vrha ove liste Evropskog bekpekerskog indeksa za 2018. godinu, na kojoj se, i to na trećem mestu, našla i naša prestonica.

Kijev, Ukrajina
Ukrajinska prestonica, nakon nekoliko godina nestabilne situacije u zemlji, ubrzano postaje atraktivna destinacija za bekpekere, budući da je kulturna i umetnička scena u Kijevu veoma bogata, da grad obiluje hipsterskim kafeima i koktel barovima, a da su cene i dalje veoma niske. Našim državljanima za turističku posetu Ukrajini (do 30 dana) nije potrebna viza. Cena dobrog hostela u proseku iznosi 150 lokalnih grivni za noć, prevoz staje 10 grivni, obroci 432 grivne, a piće 90 grivni. Prosečna cena ulaznice za gradske atrakcije je 15 grivni. Ukupni dnevni trošak u proseku iznosi 697 grivni, odnosno oko 21,9 evra.

Krakov, Poljska
Prelepi stari grad se godinama nalazi na listama najjeftinijih u Evropi. Niske cene privlače brojne turiste da istražuju Stari grad i njegove crkve, muzeje, ali i Rynek Główny, najveći pijačni trg u Evropi. Brojni restorani, kafei i barovi pružaju mogućnost da se opustite i upoznate lokalce. Cena noćenja u jeftinom, ali kvalitetnom hostelu je 28,4 zlota, prevoz je 5,6 zlota, obroci staju 24 zlota, a cena ulaznice za atrakcije je 16 zlota. Prosečni dnevni trošak iznosi 98 zlota, odnosno 23,9 evra.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Beograd
U opisu za bekpekere, naš glavni grad nije dobio pohvale zbog svoje lepote, već, pogađate, sjajnog noćnog života, ali i bogate istorije i kulturnog nasleđa, koji će prijatno iznenaditi sve posetioce. Takođe se ističe raznovrsnost arhitektonskih stilova koji u Beogradu koegzistiraju, od art-nuvo dragulja, do egzotičnih soc-realističkih rezidencijalnih blokova. Prema ovom indeksu, najjeftiniji smeštaj u gradu može se naći i za 600 dinara, za prevoz treba izdvojiti 160 dinara, obroke 1.130, a piće 530 dinara. Prosečna cena atrakcije je 350 dinara, pa bekpekeri u Beogradu za jedan dan posete treba da izdvoje 2.770 dinara, odnosno oko 23,6 evra.

Bukurešt, Rumunija
Iako svakako ne spada u najlepše rumunske gradove, stara gradska četvrt i muzeji Bukurešta vredni su posete, a on može poslužiti i kao polazna tačka za obilazak Transilvanije. Primetan je pad cena smeštaja, pa je dobra vest da ćete u narednom periodu hostel platiti i manje od 34,5 leja, koliko je zabeleženo ranije tokom godine, za potrebe istraživanja. Za prevoz treba izdvojiti 5 leja, za obroke 45, piće 15, a za atrakcije 12 leja. Prosečan dnevni trošak u Bukureštu iznosi 112 leja, odnosno 24,9 evra.

Sofija, Bugarska
Hram Aleksandra Nevskog je simbol Bugarske i jedna od glavnih atrakcija Sofije. Grad obiluje muzejima i kulturnim sadržajima, ali i starim i vrednim zdanjima, od kojih je najstarija crkva svetog Đorđa iz 4. veka. Bulevar Vitoša, među lokalcima poznat i kao Vitoška, je pešačka zona sa brojnim kafeima, restoranima i prodavnicama. Cena noćenja u hostelu u Sofiji iznosi 19,5 leva, prevoza 3,2 leva, obroka 16,8, pića 7,5, a atrakcija u proseku 6 leva. Dnevni trošak bekpekera u Sofiji u proseku iznosi 53 leva, odnosno 27,8 evra.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X