Evropski turizam: Izveštaj za 2018. godinu

Evropski turizam: Izveštaj za 2018. godinu

Evropski turizam: Izveštaj za 2018. godinu

Evropska komisija za turizam nedavno je predstavila izveštaj „Evropski turizam – trendovi i mogućnosti u 2018.“

Prema njemu, broj međunarodnih turista u Evropi ove godine je porastao, i to za 7%, uglavnom zahvaljujući rastu popularnosti mediteranskih i južnoevropskih destinacija.

Od 34 evropske destinacije obrađene u izveštaju, čak 32 beleže rast, koji se za prve četiri meri dvocifrenim brojevima. Na prvom mestu po rastu broja posetilaca u ovoj godini je Turska, koja je radila na ravnomernijoj raspodeli turista, situacija u zemlji je trenutno stabilna, a na povoljne cene utiče i pad lire. Porast broja turista u Turskoj doveo je do pada interesovanja za Španiju, koja beleži pad od 0,1%.

Grčka beleži porast broja turista od 19%, a Malta od 16%, delimično zbog činjenica da je Valeta evropska prestonica kulture ove godine. Naša zemlja takođe se našla među zemljama sa najvećim rastom broja turista – čak 15%, a u izveštaju se kao razlog činjenicu da kineskim državljanima nije potrebna viza za turističku posetu Srbiji, ali i sve bolja ponuda avio linija ka Beogradu.

Priliv turista sa spoljnih tržišta je u porastu, a posebno aktivna tržišta su SAD, zemlje Azije i Rusija. Kinezi su pokazali veliki porast interesovanja za Tursku, ali i za tržište Balkana. Tako je Turska zabeležila porast broja kineskih turista za 87%, dok je njihov broj u našoj zemlji ove godine veći za čak 104%.

Rusi su posebno veliko interesovanje pokazali za Maltu, gde je broj ruskih turista ove godine veći za 40%, ali i za Island, Tursku i Rumuniju.

Pored Kine, Indija i Japan su tržišta na kojima se beleži rast iteresovanja za evropske destinacije. Čak 20 evropskih zemalja beleži porast broja japanskih turista (posebno Turska i baltičke zemlje), dok se broj indijskih turista povećao na svim destinacijama, a najviše u Crnoj Gori (rasto od preko 360%), Turkoj (92%), Letoniji (74%) i Španiji (68%).

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X