Travel Forum
09.09.2010. 11:20 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  
Autor Tema: Kako do posla u turizmu?  (Pročitano 2430 puta)
anche_md
Junior
*

« Odgovor #15 poslato: 03.09.2009. 19:28 »

Naravno, sto da ne.Zavrsila sam na Singidunumu, jer te davne 2004 kad sam ja upisivala, na visoj turistickoj u Beogradu se nije do pocetka juna znalo sta ce biti za prijemni.Tako je izbor pao na Singidunum, koji je tada imao samo 2generacije ispred, ali se moram priznati superiska pokazao.Na zalost, uvek ce u nasoj zemlji biti polemike oko privatnih i drzavnih fakulteta, jer ko god cuje sta sam zavrsila gleda me kao da neku bolest imam.Medjutim ,moje misljenje, je skroz suprotno. Ja sam skroz naskroz posteno zaradila svaku ocenu,jedino sto je bilo lakse, to je sto profesori nisu nikad bili nadrndani,nisu pomerali ispite, pojavljivali su se , bili skroz prijatni  i predusretljivi  i eto...rekla bih dovoljno za uspeh:))
Sačuvana
s162
Junior
*

« Odgovor #16 poslato: 04.09.2009. 18:50 »

Extra je sto si tako prosla i mada sam ja na drzavnom svima bih preporucila da upisu privatni bas iz razloga sto profesori nisu nadrndani, ne pomeraju ispite...Upravo to sto spominjes na drzavnom je sasvim normalna stvar.Meni se desilo da sam dosla na ispit i da se ispostavilo da je bio prethodni dan,naravno bez ikakvog obavestenja za studente...a sto bi to studenti i trebali da znaju!?...i tako ,ima jos raznih primera.Sve u svemu,izgleda nema 'leba od turizma...Bice bolje,valjda...nadajmo se
Sačuvana
anche_md
Junior
*

« Odgovor #17 poslato: 05.09.2009. 13:48 »

Ne znam sta da kazem. Ocigledno je da necemo dobro proci dzaba nam fakulteti:( Najgore je sto sam ja ocekivala da ce biti divno kad zavrsim, a ispostavilo se sasvim suprotno. Zaposila sam se 2 meseca pre nego sto sam diplomirala, i to u 70 bloku na Novom Beogradu( kineska cetvrt)..I evo saad radim vec 8 mesec, i placem svaki dan(ne bas bukvalno) sta sam ja Bogu zgresila da od svih srba ja radim za kineze?Naravno ne radim nista s fakultetom, vec samo s Amadeusom...I ubijam se trazeci pristojniji i bolje placen posao, al ne ide, i ne ide... I ko zna tako do kada...srecno, sta drugo da kazem:) Izgleda da je to danas potrebnije nego znanje:)
Sačuvana
leone
Senior
**

« Odgovor #18 poslato: 05.09.2009. 15:15 »

Jako zeznuta stvar, ako trazis posao u sferi turizma u Srbiji. Narocito ako si zavrsila fakultet za turizam itd. a pitas na forumu u ranu jesen 2009 za poziciju prodaje aviokarata.  ???Ili nisi taj opredmet imala u skoli ,ili ne znas sta se desava u svetu. U srbiji trenutno imas bar njih 10 000 koji imaju do penzije krs godina,a rade an prodaji avio karata. Kad bih ti rekao da za godinu dve od ukupnog broja karata prodatog u Srbiji nece biti prodato "rucno" vise od 5 %,a imaj na umu da sve velike firme imaju agenciju koja radi z a njih(da li postenim tenderom ili burazerskom vezom) verovatno mi ne bi verovala jer su ti u Amadeusu,rekli da je to buducnost. Ni ne sumnjam.Oni i zive od tih kurseva.

Ako vec hoces,i ako si dovoljno mlada, Bliski Istok- cabin crew, poslovi na kruzerima,Ryanair,easy jet i sl.
ako ne iz bilo kog razloga,udaj se i rodi decu,batali turisticku industriju Srbije.
Ovakvih kao menadzer i jos par likova iz TM su pre izuzetak nego pravilo.
Puno srece i puno pozdrava,
Leone -indijanski nadimak prestaodakupujetmzbogviskareklamaimanjkakvaliteta   Zelenko
Sačuvana
s162
Junior
*

« Odgovor #19 poslato: 05.09.2009. 15:52 »

Anche molim te objasni mi sta je Amadeus?.. nikad cula...Ja za to na faksu nisam cula,mozda zato sto ja studiranje razvukoh u nedogled.
Sačuvana
Manager
Senior
**

« Odgovor #20 poslato: 05.09.2009. 17:19 »

Prva godina, Uvod u turizam, rezevracioni sistemi Amadeus i Galileo...

Moje iskustvo je da od npr. 300 ljudi koji upisu turizam, njih 250 nema pojma ni zasto ga je upisalo, ni cime zeli da se bavi, ni mogucnosti za zaposljavanje posle toga. Ne karikiram, stvarno je tako! Bilo je izjava tipa da su se upisali na fax jer vole da putuju. Mislim, onda ustedi pare od skolarine, pa idi na put oko sveta, kakve veze imaju putovanja i studije turizma? Volim i ja da igram fudbal, pa nisam upisao visu trenersku. Kada zavrse fax, vecina studenata planira da se zaposli "u nekoj firmi". Pri tome je ta firma u nekoj napucanoj staklenoj zgradi, oni posto imaju zvanje menadzera u turizmu, ocekuju odmah poziciju top, eventualno srednjeg menadzmenta, a platu oko 1000 evra u dinarskoj protivvrednosti (naravno neto, bez bonusa, pocetnicka, a raste srazmerno sa iskustvom). Ili ima onih realnijih koji traze posao kao turisticki vodici ili u agenciji, ali ne znam da li neki diplomac sa arhitekture trazi posao da bude zidar... Evo par stvari za razmisljanje:

-Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u septembru iznosi 32.969 dinara

-U Srbiji postoje 150 opstina, 23 grada i Grad Beograd kao zasebna teritorijalna jedinica. Recimo da svaka opstina osnuje svoju turisticku organizaciju ili DMO, i da pored NTOS se osnuje jos nekoliko regionalnih turistickih organizacija i da u svakoj bude zaposleno u proseku 5 ljudi, taj broj je oko radnika 1000; Pri tome je ova struktura dosta i izgradjena i ima zaposlenih u TO koji imaju karijeru ispred sebe, dakle jos godina do penzije.

-Razmisli koliko ima hotela u Srbiji i koliko tu ima mesta na menadzerskim pozicijama. Koliko dugo trebas da poliras posudje ili da dajes kljuceve na recepciji pre nego sto uznapredujes?

-O poslovima u agenciji je vec pisano. Prema novom Zakonu o turizmu, potrebno ti je prethodno radno iskustvo ukoliko zelis da osnujes sopstvenu agenciju. Tu opet razmisli o tome gde ces da poslujes (od toga koliko agencija vec ima u gradu, do toga da li ces imati prostorije u centru ili na periferiji), to su ti ciljna grupa, kolika ces pocetna ulaganja imati, ROI...

-Ne poznajem licno ove ljude (niti je ovo reklama), ali ovi primeri inovacija i preduzetnicki duh mi se dopada:

Turisticki vodici (knjige)
http://www.komshe.com/

On-line prodaja
http://www.putovanja.info/

On-line rezervacioni sistem
http://www.visitserbia.org/

Na kraju se sve svodi na zaradu, ne znam koliko je ovde reklama, a koliko zaista mogucnosti da se zaradi. Ja sam mislio i da je Travel Magazine super ideja, ali vidim da stalno kukaju da je kriza, da se nema para, smanjuje se broj stranica, textovi losiji...

Bliski Istok- cabin crew, poslovi na kruzerima,Ryanair,easy jet i sl.

Jel istina da se tu zaradjuje 2-3 hiljade dolara (Air Emirates je u pitanju, prijatelj koji se zaposlio a uvek prica lovacke price)? Kakav je posao i zivot cabin crew, sta je obezbedjeno od smestaja i hrane u toku rada?
Sačuvana
leone
Senior
**

« Odgovor #21 poslato: 05.09.2009. 17:42 »

Pozdrav menadzere,vidim ziv si,sto mi je drago,znam da cu koju pametnu cuti, i nauciti nesto.

Sto se tice toga ,zasto upisuju fakultete,posebno recimo turizam,da bi se bolje udale. Nije isto. Da se udaje kao nezaposlena gimnazijalka u odnosu na varijantu Apsolvent turizma. za muskarce ad odloze vojsku,to ti je valjda jasno.Ima i par postenih,ali njih lako razlikujes.

Ne znam za druge kompanije,imas na njihovim sajtovima,objavljene su plate ,nije kao kod nas da se krije i ne prima na posao,ali za Emirates plata z acabin crew je 1500 evrica,plus dnevnice i klopa na putu i hotel.Ali sus tanovi skupi,citaj ne ostane ti puno. solidne destinacije,ima krseva ali i mauricijusa npr. nedjutim ja mislim da je najveca fora u sledecoj cinjenici: Burazer moj "poznavao" curu koja je otisla u emirates da radi kao stjuardesa. Zove on mene polse nekog vremena i pita : Sta je to Erbas 380? ja kazem najveci putnicki avion na svetu. sto pitas? Znas li onu? znam, e ima momka,kapetan na erbasu 380.Ostavio zenu decu,sve zbog nje,bas se vole.

I sta njoj znaci plata?

Prolse godine neposredno pred krizu podele kapetanima u maju mesecu bonus za 2007 35 000 dolara,plus plata plus sve ostalo za taj mesec a bez poreza.
Ako ti treba za nekog tvog kombinacija,javi na pp,ima i regularnih varijanti,za one koji znaju i umeju
Sačuvana
s162
Junior
*

« Odgovor #22 poslato: 05.09.2009. 20:40 »

Hvala menadzere na odgovoru ja sam na starom programu na prvoj godini imala Uvod u geografiju,a kasnije sam polagala i Uvod u turizam cisto formalno i ne secam se nikakvog Amadeusa...nikad nije kasno da se obavestis...
Sačuvana
isaisa
Junior
*

« Odgovor #23 poslato: 12.09.2009. 18:47 »

Ako neko zna raditi na system amadeus
U 2010 g trebam 2 radnika u Beogradu ili Novom Sadu za izdavanje avio karta
Mozete poslati  info na moj e-mail  sa podacima
« Poslednja izmena: 28.01.2010. 14:36 Travel Magazine » Sačuvana
user999
Junior
*

« Odgovor #24 poslato: 26.01.2010. 17:25 »

Tko želi saznati više o poslovima na kruzerima neka se informira na http://www.inozemstvo-posao.com/smf_1-1-2_install/index.php
Sačuvana
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2005, Simple Machines LLC Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!