Gde da otputujete u decembru?

Gde da otputujete u decembru?

Gde da otputujete u decembru?

Bliži se decembar, mesec iščekivanja. Tada se pripremamo za praznike, organizujemo doček Nove godine, smišljamo novogodišnje i božićne poklone, i planiramo gde ćemo nakon prazničnog ludila otići da napunimo baterije.

Ali decembar je savršen za putovanja. U Evropi i SAD-u se uveliko oseća praznični duh, dok se na toplijim destinacijama sezona zahuktava. Što se tiče gužvi, to dosta zavisi od vremena i izbora destinacije, ali svakako treba izbegavati putovanje oko katoličkog Božića. Evo nekoliko predloga destinacija koje možete posetiti u ovo vreme.

Nemačka
Ako niste ljubitelj božićne atmosfere, Nemačka u decembru nikako nije dobra destinacija za vas. Ali ako uživate u kuvanom vinu, medenjacima od cimeta i đumbira i svetlucavim božićnim ukrasima, Nemačka je poznata po svojim brojnim božićnim marketima, koji se mogu naći u gotovo svakom gradu. Evo nekoliko najzanimljivijih…

Drezden: Striezelmarkt je najstariji božićni market u Nemačkoj, a ove godine obeležava svoju 583. godišnjicu. Grad, smešten na reci Elbi, poznat je po baroknoj arhitekturi i brojnim umetničkim zbirkama. Od češke granice je udaljen samo dvadesetak kilometara.

Keln: Smešten na Rajni, nedaleko od granice sa Holandijom i Belgijom, Keln je poznat po svojoj katedrali, a u decembru i po brojnim božićnim marketima, na kojima se mogu kupiti originalne zanatske rukotvorine.

Berlin: Nemačka prestonica se može pohvaliti velikim brojem marketa, ali najupečatljiviji su onaj na trgu Gendarmenmarkt i market ispred palate Charlottenburg.

Štutgart: Ovaj južnonemački grad je dom muzeja posvećenih Mercedesu i Poršeu, a gde god da krenete naići ćete na božićni market, jer ih Štutgart ima više od 300.

Osim božićnih marketa, u decembru su i dalje popularna rečna krstarenja, a skijaši mogu da posete i neki od brojnih nemačkih ski-rizorta, uz napomenu da prvo treba proveriti da li je u vreme vašeg putovanja u decembru ski-sezona već počela.

Kolkata, Indija
Kolkata, grad koji je do 2001. godine bio poznat kao Kalkuta, ne nalazi se često u itinereru putnika koji idu u Indiju, ali ukoliko planirate da je posetite, decembar je savršeno vreme za posetu. Nakon 6 meseci vlage i monsuna, u Kolkati vreme postaje suvlje i svežije, a temperature noću padaju ispod 20 stepeni. Kolkata je smeštena na pritoci moćnog Ganga, reci Hugli. Vekovima su ljudi reku koristili za prevoz, kupanje, pranje veša, ali i kremacije i molitve. Hugli je i danas žila kucavica grada, a obavezna je poseta kompleksu hramova Dakhineshwar iz 19. veka, u neposrednoj blizini reke. Deo turističke ponude je začinjena indijska hrana, a od lokalnih uličnih specijaliteta preporučuju se pao bhaji i pani puris koje možete kupiti u Maidanu, gradskom parku. Centralni deo Maidana je masivno zdanje slično Tadž Mahalu, koje predstavlja memorijalni centar posvećen kraljici Viktoriji. Iako je deo bolnog sećanja na kolonijalnu prošlost zemlje, ipak je veoma posećena turistička destinacija.

Da biste osetili puls grada, prošetajte se glavnim gradskim bulevarom, ulicom Chowringhee, ili se upustite u šoping u New Market-u, koji predstavlja zaostavštinu iz kolonijalnog vremena. Ovde morate probati pecivo iz jevrejske pekare Nahoum, koja je najpoznatija po voćnim kolačima. Uveče se zaputite u Park Street, ulicu u kojoj su locirani najpopularniji gradski restorani i klubovi.

Za kraj, posetite naku od lokalnih prodavnica slatkiša (Bengalci su poznati po slatkišima na bazi mleka), među kojima su najpoznatije Nalin Chandra Das i sinovi, Mithai ili Mouchak.

Patagonija, Argentina i Čile
Patagonija, prostrana oblast koju dele Čile i Argentina, predstavlja južni deo južnoameričkog kontinenta i sastoji se od planinskih pejzaža (južni Andi), ravnica, pustinja i upečatljivih glacijalnih jezera. Decembar je odlično vreme za posetu Patagoniji, budući da je tada na južnoj hemisferi leto. Najviše dnevne temerature kreću se oko 20 stepeni i dani su dugi, pa je vreme idealno za hajking.

Granitni vrhovi planine Cerro Fitz Roy, koji su postali zaštitni znak Patagonije, privlače hajkere iz celog sveta u gradić El Chaltén, u Argentini. Od staza za hajking, najveće su Laguna de Los Tres i Laguna Torre. Ako niste ljubitelj dugih šetnji, unajmite taksi ili kombi do nacionalnog parka Los Glaciares. Ime parka potiče od 47 glacijalnih jezera ove oblasti, koja se od 1981. godine nalazi na listi svetske baštine UNESCO-a.

Poseta Patagoniji ne bi bila potpuna bez posete glečeru Perito Moreno, koji je od El Calafate-a udaljen sat vremena i koji predstavlja deo ledenog polja koje je treća najveća rezerva vode na svetu. U ponudi su polu- ili celodnevne hajking ture koje uključuju i kratke vožnje čamcem do baze glečera. Nakon ove duge šetnje, posetite maleni restoran Mi Rancho u El Calafate-u. Osso buco ili jagnjetina na patagonijski način će vas vratiti u život.

Orlando, Florida
Florida je očigledan izbor za decembarsko putovanje jer je u poslednjem mesecu u godini vreme ovde toplije nego u većini drugih američkih država. Ali da biste izbegli gužve i visoke cene, pažljivo birajte koji njen deo ćete posetiti, i u koje vreme. U Orlandu, gradu poznatom po tematskim zabavnim parkovima, tokom prve dve nedelje decembra, gužve su manje jer školski raspusti još uvek nisu počeli. U vreme pred Božić, većina tematskih parkova ima specijalne sezonske programe, među kojima su SeaWorld’s Christmas Celebration, Busch Gardens Christmas Town, Mickey’s Very Merry Christmas Party i LEGOLAND’s Christmas Bricktacular.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X