Gde su najveće turističke takse?

Gde su najveće turističke takse?

Gde su najveće turističke takse?

Sve veći broj evropskih gradova i regiona primenjuje turističke takse za putnike koji prenoće kod njih, ali sa velikim razlikama u pogledu iznosa koji se naplaćuje u zavisnosti od turističke destinacije. Katalonija i Balearska ostrva, kao jedina dva španska regiona koji naplaćuju turističku taksu, su među onima koji naplaćuju najmanje. Za jednonedeljni boravak u hotelu sa 5 zvezdica u Kataloniji, posetilac će morati da plati do 17,75 eura, dok se na Balearskim ostrvima ova cifra kreće oko 14 eura.

Najviše takse – Belgija i Italija

Prema statističkim podacima, Belgija i Italija su turističke destinacije koje naplaćuju najviše takse. Turisti koji reše da posete Brisel će morati da plate oko 42 eura (hotel sa 3 zvezdice), 56 eura (hotel sa 4 zvezdice) ili 70 eura (hotel sa 5 zvezdica) za boravak od sedam noćenja. U slučaju Italije, Rim vodi sa maksimalnom taksom u iznosu od 49 eura za jednonedeljni boravak. Sledeća po redu je Firenca, a zatim Venecija i Milano, gde je taksa u proseku 35 eura. Osim u slučaju Venecije, gde se taksa naplaćuje samo za prvih pet dana boravka, u ostalim italijanskim gradovima, taksa se plaća za prvih deset dana boravka.

Najniže takse – Lisabon

Drugi evropski gradovi poput Amsterdama, Berlina i Beča računaju ovu taksu u zavisnosti od cene sobe, a ne u odnosu na kategoriju smeštaja. U pomenutim gradovima, procenti koji se primenjuju na cenu su 6%, 5% i 3,2%. Pariz, sa druge strane, naplaćuje i do 20,10 eura za sedan noćenja u hotelu sa 5 zvezdica, a taksa je manja kako opada kategorija hotela. Lisabon je, bez svake sumnje, destinacija sa najnižom turističkom taksom. Ovde je svaki turista dužan da plati 1 euro za noćenje, bez obzira na kategoriju hotela u kome odseda.

Island želi da odbije turiste

Island će najverovatnije iskoristiti turističku taksu kako bi smanjio broj posetilaca i sprečio dalje širenje masovnog turizma. Ministar turizma Islanda je nedavno najavio uvođenje nove takse koja će služiti za kontrolisanje broja posetilaca koji dolaze u zemlju i povećavaju prihode. Island se već godinama bori sa nekontrolisanim rastom turizma. Tokom 2010. godine, ova zemlja je dočekala 459.000 turista dok se procenjuje da će 2020. godine Island morati da se suoči sa 2 miliona posetilaca. Porast interesovanja za ovu zemlju se, između ostalog, povezuje i sa devalvacijom nacionalne valute.

Još novih vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X