Grac: Blistava prestonica Štajerske

Grac: Blistava prestonica Štajerske

Grac: Blistava prestonica Štajerske

Prestonica pokrajine Štajerske i drugi po veličini austrijski grad posle Beča nalazi se na reci Muri, a veruje se da ime Grac potiče od slovenske reči gradec – mali zamak.

Grad je veoma upečatljiva mešavina starog tradicionalnog i novog modernog duha Austrije. Njegovo dobro očuvano staro gradsko jezgro i zamak Eggenberg nalaze se na Listi svetske baštine UNESCO-a, ali sa 60.000 studenata koji pohađaju šest gradskih univerziteta, prožet je i mladalačkim duhom i obiluje savremenim kulturnim sadržajima. A evo pet gradskih atrakcija koje nikako ne bi trebalo propustiti.

Stari Grac
Najupečatjivija odlika Graca, kojom se svi njegovi posetioci oduševe već na prvi pogled, jeste očuvana srednjovekovna i arhitektura italijanske renesanse. Obiđite njegove uske uličice i zavučena dvorišta, divite se ukrasima u štuko tehnici na gradskim fasadama i otkrijte njegove galerije, muzeje, kafee i restorane. Gradska katedrala je primer kasnogotičke arhitekture iz vremena kada je Grac bio sedište Habzburga. U njenoj neposrednoj blizini je mauzolej cara Ferdinanda II.

Schlossberg
Brdo Schlossberg je jedna od najvećih atrakcija grada i u potpunosti dominira njime. Nekada se ovde ponosno uzdizao zamak, ali je od njega danas ostao samo toranj sa satom, koji potiče iz 13.veka. Brojne stazice vode do vrha brda, ali ako niste ljubitelj šetnje, ne brinite se, do njega se lako možete popeti uspinjačom. U nekom od restorana na brdu naručite čašu lokalnog Sauvignon Blanc-a i uživajte u spektakularnom pogledu na grad.

Oružarnica-muzej
Gradska oružarnica-muzej predstavlja najveći istorijski arsenal oružja na svetu, sa 32.000 komada oružja, oklopa i štitova. Ovde ćete se na veoma upečatljiv način upoznati sa istorijom Štajerske regije, posebno turbulentnim 15. vekom, a većina izloženih predmeta je sačuvana u originalnom stanju ili je restaurirana do savršenstva.

Dvorac Eggenberg
Za posetu ovom baroknom kompleksu, za koji mnogi smatraju da je najlepši uŠtajerskoj, trebaće vam celo po podne. Nalazi se na zapadnom obodu grada, u istoimenoj četvrti. Zbog svojih očuvanih dvorskih prostorija, prostranih lepo uređenih vrtova i umetničkih dela iz muzeja Universalmuseum Joanneum-a, (kome dvorac pripada), Eggenberg se smatra jednim od najvrednijih spomenika kulture Austrije i takođe se našao na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Kunsthaus Graz, „dobroćudni vanzemaljac“
Modernu, savremenu stranu Graca otkrićete u njegovom Kunsthausu, a dobra stvar u vezi sa ovim zdanjem je da ćete ga lako videti bilo gde u centru da se nalazite, jer svojim futurističkim izgledom u potpunosti odudara od okruženja. Muzej su projektovali Peter Cook i Colin Fournier, koji su mu i dali simpatičan nadimak „dobroćudni vanzemaljac“, a u njemu možete uživati u domaćim i međunarodnim izložbama savremene umetnosti.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

error: Content is protected !!