Hrana i piće – Grčka - kratak kulinarski vodič – Travel Magazine

Grčka – kratak kulinarski vodič

Grčka – kratak kulinarski vodič

Riba sa roštilja, začinjeno meso, sveža salata sa feta sirom i naravno slatkiši poput sočne baklave i čašica ‘ladnog uzoa predstavljaju najznačajniji deo grčkog kulinarstvog iskustva.

Grčka kuhinja ima dosta sličnosti sa kiparskom i turskom.

Zajedničko nasleđe još iz perioda Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog carstva ostavilo ja značajan trag i na kuhinju ovih naroda u Istočnom Mediteranu.

Uobičajeni sastojci grčke kuhinje su maslinovo ulje, grilovano povrće, pirinač sa začinskim biljem, mahunarke i začinjeno meso na ražnjiću. Kao prilog uz glavna jela poslužuje se pita-hleb i maslinke.

Svako od stotinu grčkih ostrva ima svoje posebne kulinarske specijalitete. Negde se u velikoj meri koriste beli luk i timijan, dok drugde više vole bosiljak i origano.

Giros

Najprepoznatljivije grčko jelo je giros. Velike količine pilećeg ili svinjskog mesa se pakuju na ražnjić koji se okreće unutar vertikalno postavljenog roštilja. Odatle se stružu komadići pečenog, masnog i sočnog mesa i pakuju sa pomfitom i salatom u tortilju. Giros je omiljena brza hrana u Grčkoj i obično se jede uz salatu od krastavaca i grčki jogurt.

Suvlaki

Grčki ražnjići su drugo najpoznatije jelo u ovoj zemlji poznato pod imenom suvlaki. Kod ovog jela nije važno samo da meso bude što kvalitetnije već i što bolje začinjeno. Obično se pravi od piletine, jagnjetine, svinjetine, ali ima i ražnjića sa povrćem i mešanih. Uz njega se služi svež paradajz i sos.

Pita od spanaća (spanakopita)

Veoma ukusna pita od spanaća, poznata u Grčkoj i kao spanakopita, se obično služi za ručak. Pita je punjena feta sirom, spanaćem i jajima.

Musaka

Grčka musaka se razlikuje od naše. Slična je lazanji ali umesto testa se koristi plavi patlidžan. Postoje i verzije sa tikvicama, ali samo je ona sa plavim patlidžanom prava grčka. Mleveno juneće ili jagnjeće meso se dobro začini i meša sa sokom od paradajza. Na dno tepsije se obično stavlja krompir iseckan na kolutiće, a potom se ređaju slojevi patlidžana i bešamel sosa, koji može da se zameni i grčkim jogurtom.

Zapečena feta

Grčka feta se osim u salati često služi i kao predjelo i to zapečena u maslinovom ulju, a servirana zajedno sa pečenim paradajzom i maslinkama.

Caciki

Omiljeni preliv za salate je caciki. Prai se od grčkog jogurta, krastavca i belog luka, a može da se služi i kao salata. Odlično ide uz suvlaki jer hladan i osvežavajući ublažava ovo začinjeno meso.

Grčka sarma

Grčka sarma poznata je pod imenom „dolma“. Originalna se pravi od začinjenog pirinča umotanog u listove vinove loze. Obično se služi kao prilog uz glavna jela od mesa.

U saradnji sa nacionalnom turističkom oganizacijom Grčke, objavili smo i detaljan vodič o grčkoj kuhinji. Pogledajte gde sve možete probati grčke specijalitete.Ova zemlja radi na promociji manje poznatih ostrva.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *