Grčka – kratak kulinarski vodič
Riba sa roštilja, začinjeno meso, sveža salata sa feta sirom i naravno slatkiši poput sočne baklave i čašica ‘ladnog uzoa predstavljaju najznačajniji deo grčkog kulinarstvog iskustva.
Grčka kuhinja ima dosta sličnosti sa kiparskom i turskom.
Zajedničko nasleđe još iz perioda Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog carstva ostavilo ja značajan trag i na kuhinju ovih naroda u Istočnom Mediteranu.
Uobičajeni sastojci grčke kuhinje su maslinovo ulje, grilovano povrće, pirinač sa začinskim biljem, mahunarke i začinjeno meso na ražnjiću. Kao prilog uz glavna jela poslužuje se pita-hleb i maslinke.
Svako od stotinu grčkih ostrva ima svoje posebne kulinarske specijalitete. Negde se u velikoj meri koriste beli luk i timijan, dok drugde više vole bosiljak i origano.
Giros
Najprepoznatljivije grčko jelo je giros. Velike količine pilećeg ili svinjskog mesa se pakuju na ražnjić koji se okreće unutar vertikalno postavljenog roštilja. Odatle se stružu komadići pečenog, masnog i sočnog mesa i pakuju sa pomfitom i salatom u tortilju. Giros je omiljena brza hrana u Grčkoj i obično se jede uz salatu od krastavaca i grčki jogurt.
Suvlaki
Grčki ražnjići su drugo najpoznatije jelo u ovoj zemlji poznato pod imenom suvlaki. Kod ovog jela nije važno samo da meso bude što kvalitetnije već i što bolje začinjeno. Obično se pravi od piletine, jagnjetine, svinjetine, ali ima i ražnjića sa povrćem i mešanih. Uz njega se služi svež paradajz i sos.
Pita od spanaća (spanakopita)
Veoma ukusna pita od spanaća, poznata u Grčkoj i kao spanakopita, se obično služi za ručak. Pita je punjena feta sirom, spanaćem i jajima.
Musaka
Grčka musaka se razlikuje od naše. Slična je lazanji ali umesto testa se koristi plavi patlidžan. Postoje i verzije sa tikvicama, ali samo je ona sa plavim patlidžanom prava grčka. Mleveno juneće ili jagnjeće meso se dobro začini i meša sa sokom od paradajza. Na dno tepsije se obično stavlja krompir iseckan na kolutiće, a potom se ređaju slojevi patlidžana i bešamel sosa, koji može da se zameni i grčkim jogurtom.
Zapečena feta
Grčka feta se osim u salati često služi i kao predjelo i to zapečena u maslinovom ulju, a servirana zajedno sa pečenim paradajzom i maslinkama.
Caciki
Omiljeni preliv za salate je caciki. Prai se od grčkog jogurta, krastavca i belog luka, a može da se služi i kao salata. Odlično ide uz suvlaki jer hladan i osvežavajući ublažava ovo začinjeno meso.
Grčka sarma
Grčka sarma poznata je pod imenom „dolma“. Originalna se pravi od začinjenog pirinča umotanog u listove vinove loze. Obično se služi kao prilog uz glavna jela od mesa.
U saradnji sa nacionalnom turističkom oganizacijom Grčke, objavili smo i detaljan vodič o grčkoj kuhinji. Pogledajte gde sve možete probati grčke specijalitete.Ova zemlja radi na promociji manje poznatih ostrva.
Skorašnji komentari