Grčka kultura

Grčka kultura

Grčka kultura

Tragovi vekovima duge i značajne istorije urezani su u svaki delić grčke zemlje. Grčka je istinski raj za kulturni turizam, uzbudljivo putovanje u istoriju i umetnost. Obrazovni izleti, pozorišne produkcije, festivali, hodočašća, posete arheološkim lokalitetima, spomenici i muzeji, narodna umetnost samo su neke stvari koje ova zemlja može da ponudi u okviru sektora kulturnog turizma. Arheološka istraživanja ovde nikada ne prestaju. Blaga iz nekih davnih vremena se neprestano otkrivaju, a sa svakim novim otkrićem moguće je šire razumevanje istorijskog razvoja grčkog sveta. Bogatstvo, dubina i značaj grčke kulture prikazani su u bezbrojnim muzejima širom zemlje.

Mnoštvo korisnih informacija vezanih za Grčku naći ćete na zvaničnom sajtu GNTO – www.visitgreece.gr

Grčka ima preko 100 arheoloških muzeja. Ovaj broj je najbolji pokazatelj arheološkog bogatstva zemlje. Pored velikih nacionalnih muzeja, posetici mogu da uživaju u drevnim ostacima u svakom delu zemlje. Šetajući se Paleopolisom na ostrvu Samotraka, može se osetiti moć ovog mesta i naučiti nešto o veličanstvenooj civilizaciji Kabiraca, uz izložbu u Arheološkom muzeju gde je smešteno jedinstveno blago prošlosti. Na Santoriniju, Arheološki i Praistorijski muzeji upotpunjuju iskustvo istraživanja civilizacije koja izgleda kao da je zamrznuta u vremenu. Na ostrvima Hios, Lezbos, Samos, Egina, na Kikladima, Kritu, ova kulturna bogatstva drevne Grčke aktivno svedoče o prošlosti koja je impresionirala čovečanstvo. Jedan od svojevrsnih bisera koje treba posetiti je Vulkanološki muzej na ostrvu Nisiros. Ovo prelepo ostrvo, koje pripada Dodekanezima, je rezultat eksplozije osam milijardi tona otopljenog kamenja, koja se dogodila pre 45.000 godina, dok je ostrvo poprimilo svoj današnji izgled pre 20.000 godina i to kao posledica dodatne dve „kreativne“ eksplozije. Ovde se ceo pejzaž, od malog kamenja do spektakularne kaldere može smatrati vulkanološkim muzejem. Šta više, zgrada muzeja je smeštena na ivici kaldere i nudi panoramski pogled na unutrašnjost vulkana.

Vizantijsko carstvo je bilo jedno od najvećih na svetu. Dvadeset i pet vizantijskih i post vizantijskih muzeja i zbirki u Grčkoj omogućava posetiocima da upoznaju jednu od najmističnijih civilizacija. Odnos između Vizantije i pravoslavne hrišćanske tradicije je tako jak da se jedno ne može zamisliti bez drugog. Vizantijske crkve i spomenici se mogu bolje razumeti kada se posete muzeji. Čitava jedna era je živopisno prikazana u odličnim muzejima na Hiosu, Lezbosu, Samosu, Kritu, Zakintosu, Krfu i brojnim drugim ostrvima. Grčka, takođe, ima preko 50 istorijskih kao i muzeja narodne umetnosti koji čuvaju sećanje i vrednosti moderne grčke kulture. Pored ovih velikih postavki, u brojnim selima i gradovima mogu se videti manje kolekcije koje su meštani stvorili iz ljubavi prema svojoj domovini.

Ukoliko planirate putovanje na neko od grčkih ostrva, obratite se specijalizovanoj agenciji za grčka ostrva MEDITERANEO – www.mediteraneo.rs

 

Osim muzeja i spomenika, Grčka nudi mnoštvo zanimljivih objekata i građevina, različitih formi i namena, koje su u prošlim vremenima ispunjavale praktične, funkcionalne i društvene potrebe stanovnika: mostovi, vetrenjače, mlinovi, fontane, istorijske i javne zgrade, čak i stare industrijske građevine koje se danas koriste u druge svrhe. Na primer, Mesta je čuveno tradicionalno srednjevekovno naselje na jugo-zapadu Hiosa, dok je vizantijski dvorac u Mirini na Limnosu zaista impresivan, kao i dvorac koji okružuje živopisni gradić Metimnu na Lezbosu. Među najinteresantnijm atrakcijama ostrva Samos je tunel Eupalinos ili akvadukt, dužine 1.036 metara sagrađen u 6. veku pre nove ere kako bi služio kao akvadukt. Ovo je drugi poznati tunel u istoriji koji je iskopan sa oba kraja, a prvi kod koga je korišćen geometrijski pristup. Nikako ne treba propustiti ni Tvrđavu vitezova, izgrađenu na ostacima drevne tvrđave, koja stoji na ulazu u luku grada Kosa kao ni Okamenjenu šumu na Lezbosu. Palata Ahilion, Gardiki dvorac i tvrđava Kasiopi su izuzetno posećene atrakcije na ostrvu Krf. Gradski dvorac je bez sumnje najpoznatiji srednjevekovni spomenik Naksosa, dok na ostrvu Milosu, Venecijanski dvorac, koji datira još iz 13. veka i nudi fantastičan pogled i očaravajući zalazak sunca, kao i vetrenjače u Triovasalu privlače veliki broj posetilaca.

Grčka je bukvalno ogromna arheološka lokacija. Pošto je zemlja naseljena iz praistorijskih vremena, tragovi ljudske civilizacije se mogu pronaći svuda. Krit ima mnogo arheoloških nalazišta. Minojska civilizacija je bila jedna od najznačajnijih starog sveta. Ostala značajna arheološka nalazišta mogu se naći na Lindosu, Samosu, Kosu, Rodosu i brojnim drugim ostrvima. Sa 600.000 posetilaca godišnje, Lindos se takmiči sa Delfima kao drugo najposećenije arheološko nalazište u Grčkoj. Prema tradiciji, boginjja Hera je rođena i odrasla na ostrvu Samos i to je razlog zašto je njen hram u Heraionu bio najveći u antička vremena. Konačno, prvi spomenik u Grčkoj koji je stavljen pod zaštitu UNESCO-a je bio Hram Apolona Epikurejskog 1986. godine. Od tada se broj spomenika kulture na listi dramatično povećavao. Danas se njih 18, lociranih po celoj zemlji, nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a na ostrvima se nalaze: Srednjevekovni grad Rodos, Arheološko nalazište Delos, Manastiri Dafni, Osios Lukas i Nea Moni na Hiosu, Arheološko nalazište Heraion na Samosu, Istorijski centar (Hora), Manastir Sv. Jovana Bogoslova i Pećina Apokalipse na Patmosu, kao i Stari grad na Krfu.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X