Greške koje treba izbeći u Tajlandu

Greške koje treba izbeći u Tajlandu

Greške koje treba izbeći u Tajlandu

Sa svojim plažama od praškastog, belog peska, sjajnom kuhinjom, zadivljujućim kulturnim znamenitostima i obiljem odličnih smeštajnih objekata Tajland odavno privlači širok spektar turista, od bekpekera do onih u potrazi za pravim luksuzom. U ovoj zemlji se broj godišnjih posetilaca utrostručio u periodu između 2000. i 2015. godine. Turisti često brinu o tome da li će ispoštovati sve običaje koji ovde važe, pogotovo što će meštani biti ljubazni i što će se smeškati bez obzira da li sve radite kako treba ili pravite greške. I to je velika istina, Tajlanđani su stalno nasmejani bez obzira da li je situacija dobra ili loša. U svakom slučaju, dovoljno je da se pridržavate nekih osnovnih pravila kako vam ništa ne bi pokvarilo uživanje u ovom istinskom raju…

Hramove posećujte sa poštovanjem

Bajkoviti, veličanstveni hramovi u Tajlandu su često na vrhu liste prioriteta turista. Prva stvar koju treba upamtiti kada su hramovi u pitanju je da ova mesta nisu atrakcije. Ako ste tihi i poštujete one koji su ovde došli kako bi se molili ili meditirali, već ste dosta toga uradili. Osim toga, poželjno je da suknja ili pantalone koje nosite prekrivaju kolena, a košulja da ima rukave. Preporučljivo je da nosite obuću koja se lako skida jer će vam u hramovima, kao i na nekim drugim javnim mestima, tražiti da se izujete kako biste ušli. Kada uđete u hram, spojite dlanove i naklonite se. Ovo se radi kao simbol predaje samom sebi i želje za dobrobiti svih bića. Vodite računa, ako sedite, da stopala nikako ne okrenete ka Budi. Držite razdaljinu od monaha ukoliko ih vidite (unutar hrama ali i na ulici) i imajte na umu da njima nije dozvoljeno da dodirnu žene, čak i slučajno.

Vodite računa o monarhiji

U oktobru prošle godine kralj Tajlanda je umro nakon 70 godina vladavine, što je dovelo do nacionalne žalosti koja traje godinu dana. Većina Tajlanđana i dalje nosi crnu ili tamnu garderobu. Ovo se ne odnosi na turiste ali će biti ukusnije ako nosite odeću neutralnih tonova. Iznošenje svog mišljenja ili postavljanje škakljivih pitanja o pogledima meštana na monarhiju nikako se ne savetuje, posebno tokom ove godine žalosti. Ova tema je veoma osetljiva i ukratko, turisti uvek treba da pokažu poštovanje prema pokojnom kralju i kraljevskoj porodici.

Držite ruke ka sebi

Pre nekoliko godina, u javnosti nije bilo dodirivanja između polova. Vremena su se donekle promenila i sada je prilično uobičajeno videti parove kako se drže za ruke u najsavremenijim urbanim područjima. Ali, sa druge strane, ljubljenje i maženje u javnosti (uključujući i mračne restorane, klupe u parkovima, javni prevoz) nije najmudrije, imajući u vidu tajlandsku kulturu.

Verujte svojim domaćinima

Bez obzira da li odsedate u nekom apartmanu ili luksuznom hotelu sa pet zvezdica, vaši domaćini će biti jako srećni ukoliko mogu da vam pomognu. Daće vam sigurno korisne savete koji se tiču tajlandske kulture, pravila ponašanja ali i nekih konkretnih stvari, poput poštene naknade koju bi trebalo izdvojiti za vožnju tuk tukom ili informacija o pouzdanoj agenciji za iznajmljivanje automobila.

Opustite se i prepustite osećaju 

U ovoj zemlji se stvari ponekad dešavaju sporije nego što su turisti navikli, a preporuka je da pokušate da se prilagodite ovom sporijem tempu života. Podizanje glasa i ljutnja vam neće doneti ništa dobro. Jednostavno, pokušajte da stvari prihvatate kao i lokalno stanovništvo, sa osmehom, što je uzgred dobar savet za sve vrste putovanja.

Informacije o izdavanju tajlandskih viza u Beogradu: www.thaiconsulate.rs

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X