Holandija želi novu eko taksu za avio saobraćaj

Holandija želi novu eko taksu za avio saobraćaj

Holandija želi novu eko taksu za avio saobraćaj

Holandija je pokrenula incijativu da se uvede dodatna ekološka taksa u avio saobraćaju.

Ako bi ovaj predlog prošao Evropsku komisiju, Holandija bi već od 2021. uvela eko taksu od 7,5 evra po odlaznom putniku.

Na vazduhoplovnoj konferenciji u Hagu, holandska vlada je izašla sa predlogom da se svi vidovi saobraćaja koji koriste fosilna goriva podjednako oporezuju takozvanom ekološkom taksom.

Predlog Holandije ima za cilj da se smanji emisija ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova do 2050.

Trenutno nijedna zemlja u Evropi nema eko taksu na kerozin. Evropska komisija je optužila avio industriju da je zagađivač sa najvećim rastom emisije štetnih gasova. Predstavnici aviokompanija ovo negiraju. Nedavno je na samitu IATA u Seulu, generalni direktor ove organizacije veoma oštro odbacio takve navode.

Aleksandar de Žunijak je tada rekao da je avio industrija odgovorna tek za 2,5 posto ukupne emisije štetnih gasova i da bi bilo fer da borci za zaštitu životne sredine malo upru prstom u ostale zagađivače koji proizvode preostalih 97,5 posto.

Foto: KLM

Ako bi predlog Holandije bio usvojen to bi značilo ozbiljno povećanje cena aviokarata što bi drastično uticalo na celokupnu avio industriju i dodatno bi štetilo profitabilnosti ovog sektora.

Pristalice nove takse tvrde da bi one pomogle da se emisija štetnih gasova smanji za 11 posto i da to opterećenje ne bi izazvalo dodatne probleme industriji. Ujedno, taksa bi stimulisala aviokompanije da se okreću novim, ekološkim gorivima, poput bio-kerozina.

Saznajte da li će uskoro porasti cene avio karata zbog nove takse. IATA se pobunila protiv svih povećanja taksi koje opterećuju avio saobraćaj: u Italiji i u Indoneziji. Da Holandija prednjači u brizi o životnoj sredini, dokaz je i KLM – aviokompanija za zelenu planetu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Naslovna fotografija: Pratt&Whitney

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X