Holandija želi novu eko taksu za avio saobraćaj

Holandija želi novu eko taksu za avio saobraćaj

Holandija je pokrenula incijativu da se uvede dodatna ekološka taksa u avio saobraćaju.

Ako bi ovaj predlog prošao Evropsku komisiju, Holandija bi već od 2021. uvela eko taksu od 7,5 evra po odlaznom putniku.

Na vazduhoplovnoj konferenciji u Hagu, holandska vlada je izašla sa predlogom da se svi vidovi saobraćaja koji koriste fosilna goriva podjednako oporezuju takozvanom ekološkom taksom.

Predlog Holandije ima za cilj da se smanji emisija ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova do 2050.

Trenutno nijedna zemlja u Evropi nema eko taksu na kerozin. Evropska komisija je optužila avio industriju da je zagađivač sa najvećim rastom emisije štetnih gasova. Predstavnici aviokompanija ovo negiraju. Nedavno je na samitu IATA u Seulu, generalni direktor ove organizacije veoma oštro odbacio takve navode.

Aleksandar de Žunijak je tada rekao da je avio industrija odgovorna tek za 2,5 posto ukupne emisije štetnih gasova i da bi bilo fer da borci za zaštitu životne sredine malo upru prstom u ostale zagađivače koji proizvode preostalih 97,5 posto.

Foto: KLM

Ako bi predlog Holandije bio usvojen to bi značilo ozbiljno povećanje cena aviokarata što bi drastično uticalo na celokupnu avio industriju i dodatno bi štetilo profitabilnosti ovog sektora.

Pristalice nove takse tvrde da bi one pomogle da se emisija štetnih gasova smanji za 11 posto i da to opterećenje ne bi izazvalo dodatne probleme industriji. Ujedno, taksa bi stimulisala aviokompanije da se okreću novim, ekološkim gorivima, poput bio-kerozina.

Saznajte da li će uskoro porasti cene avio karata zbog nove takse. IATA se pobunila protiv svih povećanja taksi koje opterećuju avio saobraćaj: u Italiji i u Indoneziji. Da Holandija prednjači u brizi o životnoj sredini, dokaz je i KLM – aviokompanija za zelenu planetu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Naslovna fotografija: Pratt&Whitney

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X