Turisti opsedaju Ibicu, ostrvo se bori za opstanak

Turisti opsedaju Ibicu, ostrvo se bori za opstanak

Turisti opsedaju Ibicu, ostrvo se bori za opstanak

Poznata podjednako po svojim divljim žurkama, ali i mirnim, tihim zalivima sa tirkiznoplavom vodom, Ibica je tokom godina postala veoma popularna turistička destinacija, oličenje bezbrižnog odmora. Ali iza svog tog sunca, mora, žurki i skupih jahti, leži ozbiljan problem prekomernog turizma u Evropi.

Broj turista koji posećuju ovo ostrvce sa samo 142.000 stanovnika, od 2010. do 2016. godine skoro se udvostručio, sa 1,7 miliona porastao je na tri miliona. Ibica nije usamljen slučaj u Španiji, trećoj najpopularnijoj svetskoj destinaciji, koju je prošle godine posetilo više od 76 miliona turista. Zbog velike potražnje na ostrvu, cene smeštaja su dostigle neverovatne sume, a ima i zaista bezobraznih ponuda. Iako sobu ne možete naći za manje od 600 eura mesečno, za 500 eura možete živeti na balkonu, za 300 eura spavati na dušeku bez prava korišćenja kupatila, a za 2.100 eura možete iznajmiti mali karavan na mesec dana. Gabriel Alberto Andrade tako već godinu dana živi u kombiju, jer sebi više ne može da priušti da iznajmljuje stan na ostrvu, na kome su cene nekretnina zbog masovnog turizma dostigle astronomske cifre. Ali nekretnine ovde nisu jedini problem. Tokom sezone se broj ljudi na Ibici višestruko uveća, i neophodan je veći broj sezonskih radnika u sektorima kao što su turizam, ugostiteljstvo, zdravstvo, javne službe, itd, ali ljudstvo je sve teže naći.

Predstavnik jedne od organizacija za promociju turizma žali se kako je sistem postao izobličen. „Nekada su postojali rezidencijalni delovi grada i oni za smeštaj turista, ali sada je sve samo za turiste.“ Zato je regionalni parlament Balearskih ostrva doneo zakon koji zabranjuje izdavanje stanova turistima, bez posebne dozvole za to. U jednom trenutku u smeštajnim kapacitetima ne sme biti preko 623.000 turista, a ta cifra bi uskoro trebalo da se smanji na 500.000. Da li će ove mere uspeti da spasu Ibicu od prekomernog turizma, videće se u narednim godinama.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X