Ibica „objavljuje rat“ britanskim turistima

Ibica „objavljuje rat“ britanskim turistima

Ibica „objavljuje rat“ britanskim turistima

Na transparentu sa protesta lokalnog stanovništva u jednom španskom rizortu piše: „Dragi turisti, vaš luksuzni odmor = moja noćna mora“. Ova rečenica otprilike sumira i osećanja većine stanovnika Ibice, španske destinacije omiljene među mlađom generacijom britanskih turista.

Imidž destinacije za provod i zabavu posebno ima drugi najveći grad na ostrvu, San Antonio, koji Briti smatraju klupskom prestonicom sveta. Ostrvske vlasti su zato, kao deo kampanje protiv pijanih turista i necivilizovanog ponašanja, prvo udarile na klubove i barove ovog grada.

Pored problematičnog ponašanja turista, najveći problem lokalnog stanovništva predstavlja buka, čiji je izmereni nivo ovde 85,9 decibela. To je za 20 decibela više od dozvoljene jačine zvuka, i otprilike je iste jačine kao buka koju Boeing 737 pravi tokom sletanja, na 1.000 metara visine. I to svake noći.

Zato su gradske vlasti pooštrile kontrole barova i klubova, kako bi se nivo zvuka koji emituju tokom dana sveo na 65 decibela, a noću na 55. Jačina od 60 decibela je jednaka zvuku razgovora u restoranima ili kancelarijama, dok 55 decibela odgovara tihom kućnom razgovoru. Barovi i klubovi koji se ne budu povinovali pravilima biće zatvoreni.

Gradski savetnik za zaštitu životne sredine izjavio je da je situacija u San Antoniju neizdrživa i da alternative nema, već se problemu mora pristupiti direktno i hrabro. U tom kontekstu, centar grada će biti pretvoren u „Specijalnu zonu zvučne zaštite“. Cilj je da se lokalno stanovništvo vrati u centar, jer je, zbog ovog problema, ali i remećenja javnog reda i brojnih incidenata koje izazivaju britanski turisti, zabeležen veliki odliv domaćeg stanovništva iz grada. Među ostalim merama koje će biti preduzete su pratvaranje centra u pešačku zonu, uvođenje stalne policijske patrole i zabrana otvaranja novih barova i klubova. Sve mere stupaju na snagu 2018. godine, pre početka letnje sezone.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X