Idealne destinacije za zimski city-break

Idealne destinacije za zimski city-break

Idealne destinacije za zimski city-break

Ako ste rešili da ove zime sebi priuštite predah od obaveza i sumorne svakodnevice, city-break putovanje do nekog evropskog grada može vam za kratko vreme napuniti baterije, a praznična atmosfera koja u ovo vreme krasi većinu evropskih destinacija doprineće stvaranju magičnih uspomena.

Budući da su u prestonicama i na većim turističkim destinacijama u ovo vreme velike gužve, razmislite o nekoj destinaciji koja je podjednako lepa, sadržajna i inspirativna, ali vam može pružiti autentičniju atmosferu. Evo nekoliko zanimljivih predloga za zimski city-break.

Gent, Belgija
Sa veoma posećenim klizalištem, velikim panoramskim točkom i šarmantnim božićnim marketom, koji je otvoren od 07. decembra do 06. januara, Gent odiše prazničnom atmosferom. Ali osim prekrasne rasvete i zanosnog mirisa začinjenih kolačića, treći po veličini grad Belgije ima još mnogo toga da ponudi. Među najvažnijim atrakcijama su katedrala svetog Bava (Sint-Baafskathedraal), pijaca na otvorenom trgu Brocantemarkt Bij Sint-Jacobs i koktel bar u prelepoj kapeli Bodelo iz 17. veka. Obavezne aktivnosti su vožnja gradskim kanalima i degustacija čokolade.

Torino, Italija
Torino je našao najlepši način da osvetli mračne zimske noći – serijom svetlosnih instalacija „Luci d’Artista“ koje su dizajnirali lokalni, ali i međunarodni savremeni umetnici. Ako nemate novca za kupovinu u ulici Via Roma, u kojoj su prodavnice velikih svetskih dizajnera, posetite čokolateriju Venchi – jedan od najkvalitetnijih lokalnih brendova, poznat u svetu po svojim nugatinima. U nekom od brojnih belle epoque kafea počastite se bicerinom – tradicionalnim torinskim pićem od espresa, čokolade i mleka. Zdanja u istorijskom delu grada uglavnom su baroknom stilu, ali zgrade koje okružuju ulicu Via Roma predstavljaju stil italijanskog racionalizma. Pored Milana, Torino je drugi italijanski grad po značaju art-nuvo nasleđa.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Malaga, Španija
Praznično raspoloženje nije rezervisano samo za severne krajeve Evrope, a ako želite da iskombinujete prazničnu atmosferu sa sunčanim vremenom, Malaga je prava destinacija za vas. Započnite avanturu u ovom gradu autentičnim doručkom – ćurosima sa čokoladom, a nastavite je na pijaci Atarazanas kupovinom delikatesnih suvenira, kao što su andaluzijski med od šećerne trske, kozji sir ili kvalitetno domaće maslonovo ulje. Calle Marqués de Larios je ulica za ljubitelje kupovine, a od kulturnih atrakcija vredi posetiti Muzej Pikasa, Centar Pompidu, Muzej Malage i Ruski muzej.

Leče, Italija
Prelepi Leče, poznat u Italiji i ka Firenca juga, posebno zasija zimi, kada njegovim baroknim ulicama zasija praznična rasveta, a božićni marketi i sajmovi izniknu na trgovima. Svakog decembra održava se Sajam lutaka (Fiera dei Pupi) u nekadašnjem samostanu Convento dei Teatini. Među lokalnim specijalitetima u ovo vreme su veoma popularni jagnjetina, zečji paprikaš, pečeno kestenje, crna vina regije Salento, a omiljeni slatkis u smokve punjene bademom. Među monumentalnim baroknim zdanjima najvažnije su Bazilika svetog krsta i crkva svetog Nikole i Duomo, a tu je i rimski amfiteatar iz 2. veka, koji je nekada mogao da primi i 25.000 ljudi.

Vroclav, Poljska
Nekadašnja prestonica Šlezije smeštena je na pet reka i uprkos velikom razaranju tokom Drugog svetskog rata, većina starih građevina je ili sačuvana ili veoma dobro rekonstruisana. Maštovito ukrašene jelke i osvetljene fontana odličan su dodatak božićnim marketima, na kojima pored ručno rađenih suvenira i kuvanog vina možete pronaći i lokalni specijalitet – oscypek, dimljeni ovčiji sir oblikovan kao praznični ukras. Poseban pogled pruža se sa vrha katedrale svetog Jovana Krstitelja, locirane u najstarijem delu grada – Ostrovu Tumskom, gde se nalazi i jedan od najvećih evropskih trgova – Pijačni trg, sa zdanjem Gradske većnice iz 13. veka.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X