Iskusite Čang Mai kao lokalac

Iskusite Čang Mai kao lokalac

Iskusite Čang Mai kao lokalac

Tajlandski priobalni rizorti i ostrva spadaju u vrhunske svetske destinacije u koje svake godine hrle desetine miliona turista. Ali podjednako atraktivan je i sever Tajlanda, čija istorija, kultura, specifična kuhinja, a posebno prirodne lepote, čine ovu destinaciju vrednom posete.

Najveći grad je Čang Mai, danas prestonica istoimene provincije, a nekada kraljevstva Lan Ma. Ime koje znači „Novi grad“, dobio je jer je 1296. postao prestonica umesto Čang Raija.

U ovom gradu možete provesti nedelje, pa i mesece, a da ne uspete da vidite sve što vam on nudi, jer samo hramova ovde ima više od 300. Umesto da uzalud pokušavate da istražite sve njegove sadržaje, savetujemo vam da se opustite i uronite u grad kao lokalac. Nemojte se plašiti da rentirate smeštaj preko Airbnb-a u rezidencijalnom kvartu, da se vozite lokalnim prevozom i obavezno, obavezno isprobavajte što više lokalnih specijaliteta.

Smeštaj
Zbog veoma niskih cena, Čang Mai je veoma popularna destinacija za digitalne nomade i frilensere koji imaju slobodu da rade širom sveta. Veliki broj stranih državljana zato živi i radi u ovom gradu. Među brojnim rezidencijalnim delovima grada, posebno je atraktivan Nimmanhemin (ili samo Nimman), koji se nalazi blizu Univerziteta, oko istoimene ulice. Odlikuju ga prijatni kafei, restorani i radnjice, a smeštaj je povoljan. Nešto severnije od Nimman-a je Santitham, miran kraj bez mnogo turističkih sadržaja, i sa odličnim izborom jeftinih stanova, soba i čak kućica za rentiranje, kako za kratak, tako i za duži boravak. Budući da se obe ove četvrti nalaze u blizini starog gradskog jezgra i većine atrakcija, idealne su za turističke posete.

U Čang Maiju postoji smeštaj za svačiji džep, od luksuznih vila i hotela, do udobnih Airbnb stanova za putnike sa ograničenim budžetom. Većina budžetskih smeštaja opremljena je osnovnim kuhinjskim aparatima, kao što su ketler, toster i mini-frižider, što gostima daje mogućnost da pripremaju kafu i čuvaju hranu, a odsedanje u Airbnb-u je uvek odlična opcija za putnike koji žele da se osećaju kao lokalci.

Kretanje po gradu
Gradski prevoz je jeftin i daje vam priliku da se vozite i upoznajete sa lokalcima, ali i mogućnost da se lako krećete po Čang Maiju. Najlakši način da se prevezete od tačke A do tačke B je da koristite songthaew, crveni natkriljeni kamionet u čijem zadnjem delu na klupama sede putnici. Songthaew vozi putnike po principu deljenog taksija i kada vidite da vam se neki približava, mahnite rukom i vozaču recite kuda idete. Ako je to na njegovoj ruti, sešćete pozadi sa ostalim putnicima, i platićete pri izlasku. Songthaew je odlična opcija u starom gradu i oko njega, a cena vožnje u proseku iznosi između 25 i 40 bahta. Ukoliko imate problem sa sporazumevanjem, umesto da vozaču kažete kuda idete, najbolje bi bilo da mu pokažete tagovanu lokaciju na mapi u telefonu.

isprobajte neku lokalnu aktivnost
U zavisnosti od dužine vašeg boravka, izaberite neku od brojnih radionica ili škola lokalnih aktivnosti. Najpopularniji su časovi kuvanja, tokom kojih ćete naučiti više o lokalnoj kuhinji, sastojcima koji se koriste za pripremu jela, a zatim ćete sa profesionalnim kuvarom savladati pripremu konkretnih jela, koja ćete zatim pojesti u slast! U okviru ovih škola kuvanja često su organizovane i posete lokalnim pijacama. Popularni su i kursevi tajlandske masaže, meditacije, tajlandskog jezika i časovi Muay Thai-ja (tajlandskog boksa). U Čang Maiju svakog dana imate priliku za razgovor sa budističkim monasima, koji u nekoliko hramova (između ostalog i u čuvenom Wat Chedi Luang-u) odgovaraju na pitanja i daju savete, od 09.00 do 18.00h. Ovo može biti veoma zanimljivo iskustvo za zapadnjake, a teme razgovora ne moraju biti vezane za budizam, već i za tajlandsku kulturu i svakodnevni život.

Nemojte se plašiti ulične hrane
Čang Mai je jedno od najboljih mesta na svetu za degustaciju ulične hrane, i ovo iskustvo ne smete propustiti tokom posete. Jela su jeftina, autentična, napravljena od lokalnih sastojaka. Najveći problem je izbor, budući da ima toliko ukusne hrane da je nemoguće isprobati baš sve: pirinač i nudle na razne načine, supe, karije, prolećne rolnice, salate od egzotičnog voća i lokalne slatkiše… Neka od mesta sa najboljim uličnim tezgama su Chiang Mai kapija (Južna kapija), Chang Pheuak kapija (Severna kapija), Chiang Mai noćni bazar i pešačke zone subotom i nedeljom.

Uživajte u prirodi
Kulturno-istorijsko nasleđe Čang Maija je impresivno, ali nakon obilaska brojnih važnih lokacija u gradu, napravite izlet u prirodu i napunite baterije. U blizini je nacionalni park Doi Inthanon u kome se nalazi istoimena planina, najviša u Tajlandu. Na zapadnom obodu grada počinje nacionalni park Doi Pui- Doi Suthep, u kome se nalazi jedna od najvećih svetinja, ali i turističkih atrakcija regije, hram Wat Doi Suthep, koji se može videti iz mnogih delova grada. Vredan posete je i nacionalni park Pha Daeng sa spektakularnim planinama  Doi Chiang Dao i Pha Deang.

Mnoge turističke agencije organizuju šetnje do lokalnih brda i šuma i upoznavanje sa tradicionalnim brdskim plemenima, kao što su Akha, Hmong, Karen i Lisu.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X