Island, zemlja leda i vatre

Island, zemlja leda i vatre

Island, zemlja leda i vatre

U izveštaju Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), Island se našao među top 10 zemalja sa najbržim rastom turističkog tržišta.

Ovu zemlju je u prošloj godini posetilo čak 24% više stranih turista nego u 2016. što govori dovoljno o njenoj izuzetnosti. Island je vrhunska destinacija sa brojnim jedinstvenim atrakcijama i sadržajima, među kojima su glečeri i vulkani, a poseta Zemlji leda i vatre može biti iskustvo koje ćete pamtiti ceo život (uz ovih nekoliko saveta, samo po lepim stvarima).

Ne ignorišite vremensku prognozu
Na Islandu postoji izreka: Ako vam se ne sviđa vreme, sačekajte pet minuta. Već prvog dana na ostrvu shvatićete istinitost ovih reči. Tokom jednog popodneva iskusićete prelepo sunčano vreme, zastrašujuće oluje, susnežicu, a zatim i hladni jesenji talas. Islanđani pomno prate Vedur, lokalni sajt za vremensku prognozu, koji pruža najažurnije informacije o promenama vremena. Ipak, preporučeno je i da se oblačite slojevito i da sa sobom nosite kabanicu ili kišobran.

Razmislite o rent-a-car vozilu
Ako planirate da boravite samo u Rejkjaviku, kola vam neće trebati, ali ako na Islandu provodite više od dva dana i planirate da upoznate i druge njegove atrakcije, preporučuje se da iznajmite automobil. Neki od najlepših pejzaža mogu se videti duž Rute 1, odnosno glavnog puta koji kruži oko ostrva i omogućava pristup nekim od glavnih atrakcija – vodopadima Seljalandsfoss i Skógafoss, poluostrvu  Dyrhólaey i glečerskoj laguni Jökulsárlón. Ako putujete tokom zime, obavezno tražite vozila sa pogonom na sva četiri točka, jer se zbog obilnih snežnih padavina ovde čak i glavni put nekada zatvara.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Posetite Plavu Lagunu na početku ili kraju putovanja
Plava laguna je jedna od najvećih islandskih atrakcija, a verovatno niste znali da se nalazi i na idealnoj poziciji za posetu – oko 40 minuta vožnje od Rejkjavika, ali i samo 10 minuta od međunarodnog aerdroma Keflavík. Zato je najpraktičnije da je, ukoliko je moguće, posetite odmah po sletanju u zemlju, ili na kraju putovanja, na putu ka aerodromu.

Ne potcenjujte šetnje
Hajking je omiljena aktivnost na Islandu, bar tokom toplijih meseci. Neke od najboljih staza su i veoma zahtevne i oduzimaju dosta vremena, ali zato pružaju veliko zadovoljstvo. Jedna od poularnih je staza do vodopada Glymur, za koju Google tvrdi da je možete savladati za oko sat vremena. Ali vodopad se nalazi u spektakularnom okruženju koje bi bilo šteta ne istražiti.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Island nema samo jedan termalni izvor
Pomenuli smo Plavu lagunu, termalni izvor i veštačko jezero koje predstavlja jednu od najvećih atrakcija zemlje. Iako marketinški nisu toliko promovisani, na Islandu postoje i brojni drugi termalni izvori, od kojih bar njih nekoliko zavređuje vašu pažnju. Jedan od najlepših je Gamla Laugin, Tajna laguna. Ni približno veliki kao Plava laguna, ovo je jedan od najstarijih termalnih izvora u zemlji i omiljen među lokalcima.

Upoznajte islandske konje
Ukoliko ih zbog male veličine nazovete ponijima, Islanđani, koji su veoma ponosni na svoje konje, će vas ispraviti. Ovo su zaista neverovatne životinje, i to ne samo zbog svoje upečatljive lepote već i zato što spadaju u rasu konja koja je sposobna za posebnu vrstu kretanja, nazvanu tolting, nešto između kasa i galopa.

Ponesite lokalni sitniš za napojnice
Napojnice na Islandu nisu obavezne ni u restoranima ni u barovima, a budući da se obilasci uglavnom plaćaju unapred, može se desiti da se iznenadite kada vidite da vodiči izvade staklene tegle sa natpisom „napojnice“. Nećete biti u obavezi da date novac, ali ukoliko ste zadovoljni uslugom i želite da nagradite vodiča, ponesite sa sobom novčiće.

Ne podsmevajte se elfovima
Zvuči šašavo, ali veliki broj Islanđana još uvek veruje u postojanje elfova i neguje tradiciju pravljenja minijaturnih kuća u koje pozivaju ova bića iz nordijske mitologije. Ukoliko budete imali vremena i želje da istražite tu temu, čućete mnoge fascinantne priče o islandskim elfovima.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X